• Посилання скопійовано

Працівник рік не ходив на роботу через затримання: як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Працівника було засуджено до позбавлення волі. Але рік до цього через затримання трудові обов’язки цей працівник не виконував. Як розрахувати середню зарплату для компенсації за невикористану відпустку при звільненні такого працівника? Консультує Мінсоцполітики

Працівник рік не ходив на роботу через затримання: як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 04.09.2018 р. №1511/0/101-18/28

Редакція бухгалтерського тижневика «Дебет-Кредит» звернулась до Мінсоцполітики з проханням надати роз’яснення щодо розрахунку середнього заробітку для компенсації за невикористану відпустку. 

Працівника  звільняють за п. 7 ст. 36 КЗпП у зв'язку з набранням законної сили вироку суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі.  Наказ про звільнення за цією статтею датується датою отримання копії вироку суду липнем 2018 року, звільнення відбувається останнім днем фактичного виконання трудових обов'язків. Але фактично працівник не виконував своїх трудових обов'язків із дня затримання (з липня 2017 року). Тобто нарахування зарплати йому не здійснювалось протягом року до звільнення. 

При цьому відповідно до Порядку №100 для розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних або компенсації за невикористану відпустку застосовується 12-ти місячний розрахунковий період.

Абзацом шостим п. 2 Порядку №100 встановлено, що час, протягом якого працівник не працював відповідно до чинного законодавства або з інших причин і за ним не зберігалась заробітна плата, виключається з розрахункового періоду.

Як у такому випадку провести обчислення середньої заробітної плати для компенсації за невикористану відпустку працівнику? 

 

Позиція Мінсоцполітики

Хоча окремо ця ситуація в Порядку №100 не зазначена, сюрпризу не сталося і фахівці Мінсоцполітики відповіли так, як вважали і фахівці нашої редакції. 

Тобто коментований лист лише підтвердив нашу думку:  розрахунок середньої заробітної для компенсації за невикористані дні відпустки при звільненні  у цій ситуації слід здійснювати, виходячи з установлених працівнику в трудовому договорі тарифної ставки, посадового окладу.

Розглянемо, як порахувати суму такої компенсації, на прикладі. 

 

Приклад. Працівника з липня 2017 року було затримано правоохоронними органами. В липні 2018 р. працівника звільняють за п. 7 ст. 36 КЗпП у зв'язку з набранням законної сили вироку суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі. Оклад у працівника згідно штатного розпису становить 15 000 грн. Невикористаних днів відпустки у працівника 14.

Оскільки працівником не відпрацьовано календарного місяця, середній заробіток обчислюється виходячи з посадового окладу. 

Середньоденна заробітна плата розраховується як результат множення суми окладу на 12 місяців і ділення отриманого результату на кількість  календарних днів у 12 місяцях, що передують місяцю звільнення, за мінусом святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП), що належать до такого розрахункового періоду.

Таким чином, для розрахунку середньої зарплати річний розмір заробітної плати звільненого працівника становить: 15 000,00  грн х 12 міс. = 180000,00 грн. 

Середньоденна заробітна плата: 180000,00 грн/(365 к.дн. – 11 святк.дн.) = 508,48 грн.

Сума відпускних: 508,48 х 14 к.дн. = 7118,72 грн.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»