• Посилання скопійовано

Фінансова допомога працівникам під час війни: на що звернути увагу?

Як оподатковується фінансова допомога працівникам? В яких випадках вона буде зарплатою для її оподаткування? Як документально оформити її надання?

Фінансова  допомога працівникам під час війни: на що звернути увагу?

Згідно з Указом Президента №64/2022, воєнний стан запроваджено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

В багатьох областях України вже йдуть бої. Тому дуже багато людей потребують допомоги. Якщо роботодавець має фінансову можливість її надати, то це буде велика підтримка в такий важкий час.

Звісно, що для роботодавця це витрати, а для працівників - доходи.

Ці витрати потрібно відобразити правильно в обліку та правильно оподаткувати. Але почнемо ми з первинних документів!

 

Документальне оформлення

Як відомо, для відображення в обліку кожної господарської операції мають бути відповідні первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Це встановлено ст. 9 Закону про бухоблік.

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення.

При наданні благодійної допомоги фізособам потрібні:

  • заява від таких фізосіб. Звісно, наразі не всі працівники працюють та перебувають на робочому місці. Тому можна спробувати отримати від них скан-копію заяв за допомогою е-пошти. А після закінчення усих цих форс-мажорних подій не забудьте отримати і оригінали;
  • наказ керівника підприємства на підставі даних із таких заяв про надання благодійної допомоги. Це теж може бути скан від директора, якщо немає наразі можливості передати цей наказ бухгалтерії або іншим виконавцям в паперовому вигляді.
  • платіжне доручення (якщо допомогу надавали у безготівковій формі) або видатковий касовий ордер (якщо фінансування здійснено готівкою).

І тут є один важливий момент: як назвати те, що працівник просить у заяві і те, що йому надається за наказом. Зміст буде однаковим: це допомога, надана грошима (тобто, матеріальна і фінансова). Але така допомога може бути як оподаткована, так і ні. Докладніше про це далі. А зараз наголосимо:

  • якщо ви бажаєте допомогти не тільки працівникам, а і державі, і готові сплатити з суми допомоги усі податки та ЄСВ, назвіть її в наказі і в заяві матеріальною допомогою (див. Зразок).  І тут вже не матиме значення, кільком працівникам ви надаєте таку допомогу і в якому розмірі;
  • якщо ж на сплату додаткових податків коштів немає, то краще цю допомогу назвати нецільовою благодійною. Чому? Читайте про це нижче.

 

Зразок заяви на отримання допомоги

Директору ТОВ "ХХХ"

Іванову І.І.

від

посада ПіПБ

Заява

Прошу надати мені матеріальну допомогу в розмірі 3470 грн у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем (хвороба, втрата будинку або квартири, переїзд через воєнні дії тощо)

 

дата                                        підпис

*******

 

Розмір неоподаткованої благодійної допомоги у 2022 році

відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2020 році – 2940 грн, у 2021 році – 3180 грн, у 2022 році – 3470 грн).

 

А якщо розмір наданої допомоги перевищує 3470 грн?

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром у 3470 грн включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи, і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Тобто, якщо така допомога надається у грошовій формі, то базою утримання ПДФО і військового збору є сума такого перевищення. Ставка ПДФО для оподаткування таких виплат встановлено на рівні 18% незалежно від суми перевищення. Також сума перевищення буде оподатковуватися військовим збором за ставкою 1,5%.

А ось якщо допомога надається у негрошовій формі, то базою утримання ПДФО є сума такого перевищення, збільшена на натуральний коефіцієнт. У 2022 році він становить 1,2195.

Військовий збір при цьому утримується з суми перевищення без збільшення на такий коефіцієнт. Але податківці у підкатегорії 103.25 ресурсу "ЗІР" наголосили: якщо сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, то сума перевищення підлягає оподаткуванню як додаткове благо. При цьому не вказано, що правила стосуються тільки допомоги, наданої у негрошовій формі.

Увага! У 2022 році сума нецільової благодійної допомоги, яка надається благодійником – юридичною особою фізичній особі, яка не оподатковується ПДФО та військовим збором і не є базою для обкладання ЄСВ, становить 3470 грн.

 

Відображення у формі № 4 ДФ

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «169».

 

ЄСВ на суми нецільової благодійної допомоги

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, то вона не є базою для нарахування ЄСВ.

Втім, ми вже неодноразово зазначали, що податківці розглядають нецільову благодійну допомогу, надану працівникам, як різновид матеріальної допомоги - разову. І говорять, що разовою нецільова благодійна буде тільки при виконанні таких умов:

  • допомогу виплачують окремому працівнику, наприклад, у зв'язку із сімейними обставинами;
  • необхідність у її отриманні виникла раптово;
  • рішення про видачу та розмір такої допомоги приймає керівник підприємства на власний розсуд.

 Свого часу ПФУ у листі від 08.02.2012 р. №2929/03-30 надавав детальне роз'яснення про долю ЄСВ у разі надання допомоги: "Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції № 5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників, у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена у колдоговорі підприємства, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом), відноситься до заробітної плати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування ЄСВ.

Відповідно до пункту 14 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на матеріальну допомогу разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами. Тобто допомога була надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства. Належність матеріальної допомоги до пункту 14 розділу I Переліку підтверджується змістом заяви особи або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги."

Тобто всі працівники не можуть отримати за однією датою допомогу. Потрібно, аби дати у заявах були різними датами, відповідно й накази були різними.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку виплати благодійної допомоги призводять до зменшення активів, а отже, відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат.

Згідно з п. 7 П(С)БО 16  витрати у вигляді перерахованої благодійної допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. А відповідно до п. 29 цього ж П(С)БО такі витрати відображатимуться в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 949 «Інші операційні витрати» або 977 «Інші витрати діяльності».

Звертаємо увагу, що розділом ІІІ ПКУ не встановлено податкової різниці, яка б виникала при наданні нецільової благодійної допомоги. Тож на об’єкт оподаткування податком на прибуток таке надання допомоги впливає у бік зменшення – через визнання витрат в бухгалтерському обліку.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»