• Посилання скопійовано

9 березня планують зробити вихідним днем

Комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує прийняти за основу законопроект, яким встановлюється новий святковий вихідний день 9 березня (День народження Т.Г. Шевченка)

9 березня планують зробити вихідним днем

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув на своєму засіданні 21 вересня 2016 року "Проект Закону України про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України" (законопроект №4375), поданий народним депутатом України О. Л. Шевченком.

Законопроектом передбачено запровадження нового святкового дня (дня відпочинку) – Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, який має святкуватися 9 березня.

Комітет підтримує запровадження нового святкового дня (дня відпочинку). "Його прийняття матиме важливе суспільно-політичне, культурне та морально-етичне значення для громадян України, а також сприятиме піднесенню рівня самоідентифікації громадян України та зміцненню довіри й поваги до України", - зазначено у висновку Комітета.

Щоправда, Комітет зауважив, що встановлення додаткового вихідного дня призведе до порушення встановленого балансу неробочих і робочих днів, що своює чергою збільшить витрати з бюджетів усіх рівнів на виплату компенсації за роботу у святковий (неробочий) день або постане питання відносно наданням працівникам іншого дня відпочинку, як це передбачено статтею 107 КЗпП.

 

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано ще два законопроекти, якими пропонуються зміни в переліку святкових вихідних днів та №4722-1.

Законопроектом №4722 пропонувалося вилучити з переліку святкових днів 1-2 та 9 травня, залишити тільки 8 травня (День пам’яті та примирення). А також скасувати норми трудового законодавства щодо перенесення святкового дня, якщо він припадає на вихідний день. Про це ми писали тут>> 

Законопроектом №4722-1 також пропонувалося 9 березня (Шевченківський день) зробити вихідним, а ще встановити святковий день у другу неділю травня – День матері. Натомість вилучити з переліку святкових 8 березня та 2 травня. Також про цей законопроект тут>>

Комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення також розглянув ці законопроекти 21 вересня 2016 року на своєму засіданні. Конкретного рішення щодо них не винесено, але свою думку Комітет озвучив.

Так, Комітет вважає недоцільним виключення із переліку святкових і вихідних днів 1 травня. "День міжнародної солідарності трудящих відзначається у світі уже понад 120 років. Першого травня 1886 року в Нью-Йорку, Філадельфії, Чикаго та інших містах США робітники оголосили страйк проти 10-15-годинного робочого дня й поставили вимогу до власників фабрик зробити робочий день 8-годинним. У липні 1889 року Конгрес II Інтернаціоналу в Парижі ухвалив щороку відзначати 1 травня масовими демонстраціями з висуненням соціальних вимог. Святкування 1 травня на офіційному рівні в Україні має майже столітню традицію і було запроваджене ще Українською Центральною Радою, зокрема, Закон УЦР про восьмигодинний робочий день від 25 січня 1918 року, який став праобразом першого українського Кодексу законів про працю, до числа свят відніс і 1 травня", - йдеться у висновку Комітету.

Також Комітет не вважає за доцільним скасування 8 березня"Комітет зазначає, що Міжнародний жіночий день — свято жіноцтва, що відзначається 8 березня, започатковане як Міжнародний день жінок-робітниць. Міжнародний жіночий день вперше святкувався 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. У 1977 році ООН прийняла резолюцію № 32/142, яка закріпила за Жіночим днем статус міжнародного."

Щодо запровадження вихідного дня на День Матері, Комітет нагадує, що Указом Президента від 10.05.1999 р. №489/99 встановлено святкування зазначеного свята. Однак Президент України, як суб’єкт законодавчої ініціативи, не запропонував внести це свято до переліку святкових і неробочих днів.  

Крім того, на даний час в Комітеті до другого читання опрацьовується проект Трудового кодексу України (реєстр. №1658), яким вже встановлено святкові та неробочі дні, кількість яких погоджена сторонами соціального діалогу.

Таким чином, за результатами обговорення цих законопроектів члени Комітету не прийняли жодного рішення та запропонували визначитися шляхом особистого голосування під час їх розгляду на засіданні Верховної Ради.

 

Насамкінець нагадаємо, що на сьогодні згідно зі ст. 73 КЗпП в Україні встановлено такі святкові дні:

  • 1 січня - Новий рік
  • 7 січня - Різдво Христове
  • 8 березня - Міжнародний жіночий день
  • 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих
  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги)
  • 28 червня - День Конституції України
  • 24 серпня - День незалежності України
  • 14 жовтня - День захисника України.

Робота також не провадиться в дні релігійних свят:

  • 7 січня - Різдво Христове
  • один день (неділя) - Пасха (Великдень)
  • один день (неділя) - Трійця.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»