• Посилання скопійовано

Як встановити факт перебування у трудових відносинах?

Питання встановлення факту перебування у трудових відносинах не належить до компетенції Держпраці. За її рекомендаціями для встановлення факту перебування у трудових відносинах варто звернутися до суду

Як встановити факт перебування у трудових відносинах?

Держпраці у Волинській області роз'яснила: якщо з моменту звільнення пройшов певний термін, спори щодо встановлення факту перебування у трудових правовідносинах належать до трудових спорів і розглядаються в порядку, визначеному КЗпП.

Питання встановлення факту перебування у трудових відносинах не належить до компетенції Держпраці.

Відповідно до пп. 1 п. 13 Порядку №295, інспекторам праці забороняється виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних трудових спорів. Механізм поновлення порушених трудових прав працівників визначений главою XV КЗпП. Ця функція здійснюється комісіями по трудових спорах і судами.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

У зв’язку з вищевказаним, Держпраці радить для встановлення факту перебування  у трудових відносинах з відповідним суб’єктом господарювання звернутися до суду із заявою «Про встановлення факту перебування у трудових відносинах» як факту, що має юридичне значення.

Юридичний факт – це передбачена правовою нормою певна конкретна об’єктивна обставина, з настанням якої пов’язані виникнення, зміна або припинення правових відносин. Доказами у справі можуть бути пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів.

***

Читайте також: До якого суду звертатися у разі трудового спору: роз'яснення від Держпраці.

Джерело: Держпраці у Волинській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»