• Посилання скопійовано

Перейменували підприємство: чи потрібно проводити нову атестацію робочих місць?

Якщо на підприємстві змінили не лише назву, а й умови праці, то провести атестацію робочих місць за умовами праці потрібно обов’язково та в найкоротший строк

Перейменували підприємство: чи потрібно проводити нову атестацію робочих місць?

Держпраці надала роз’яснення щодо необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці у разі зміни назви підприємства.

Умови праці являють собою сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини під час виконання нею трудових обов’язків відповідно до п. 7 р. І Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ від 08.04.2014 р. №248. Умови праці визначають устаткування, технологію, предмети та продукти праці, систему захисту працівників, обслуговування робочих місць і зовнішні чинники, які залежать від стану виробничих приміщень, що створюють певний мікроклімат.

Відповідно до п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442, позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці.

У випадку, коли підприємство змінило тільки свою назву, а самі умови праці працівників не змінились, керівництво може поширити на працівників результати атестації робочих місць за умовами праці (на період її дії), яку провели на підприємстві з попередньою назвою, зазначила головний державний інспектор. Таке рішення оформлюють наказом. Це потрібно для того, щоб працівники не втрачали право на отримання пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці, особливо для підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення.

Якщо ж на підприємстві змінили не лише назву, а й умови праці, або новоутворене підприємство (організація) не є правонаступником підприємства, що реорганізується, то провести атестацію робочих місць за умовами праці потрібно обов’язково та в найкоротший строк.

Також Держпраці нагадало про необхідність дотримання роботодавцями вимог законодавства задля забезпечення трудових прав працівників, зокрема на гідні безпечні умови праці та стабільного розвитку підприємства.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»