• Посилання скопійовано

Що з єВідрядженням під час війни: результати зустрічі Мінекономіки та бізнесу

Бізнес домовився зустрітися з Мінекономіки після прийняття в цілому законопроєкту №7678 для удосконалення критеріїв відповідності компаній програмі єВідрядження для виїзду за кордон

Що з єВідрядженням під час війни: результати зустрічі Мінекономіки та бізнесу

21 вересня відбулась нарада під головуванням заступника Міністра економіки України Ігоря Фоменка з бізнес асоціаціями з обговорення питань запуску програми Є-відрядження та проблемних питань бронювання військовозобов’язаних працівників. Розповідає ФРУ.

Під час виступу представником ФРУ зазначено про наступні проблемні питання бронювання:

  • встановлення граничного відсотку призову військовозобов’язаних працівників на військову службу, які працюють у одного суб’єкта господарювання, у розмірі 10% від чисельності працівників;
  • бронювання працівників, які перебувають на керівних посадах та мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності, але не більше 10% від керівного складу відповідного суб’єкта господарювання;
  • не доведення Міністерством оборони наказу Мінекономіки про заброньованих працівників до відповідних ТЦК і СП для постановки їх на спеціальний військовий облік. Отже навіть заброньовані працівники продовжують отримувати повістки та підлягати мобілізації, що по суті нівелює існуючий механізм бронювання;
  • проблема актуалізації номерів ВОС для вже заброньованих працівників. Тобто номер ВОС, який значиться у військовому квитку, не співпадає з інформацією про номери ВОС, які містяться у відповідному класифікаторі. У зв’язку з цим, підприємствам необхідно вкотре подавати весь пакет документів для отримання нового бронювання.

Тому необхідно налагодити електронний обмін інформацією про заброньованих працівників Міністерством економіки безпосередньо з ТЦК і СП та надати спільні з Міноборони роз’яснення у питанні усунення неузгодженостей щодо номерів ВОС по вже заброньованих військовозобов’язаних працівниках.

Стосовно критеріїв відповідності компаній порядку Є-відрядження для виїзду за кордон:

  • Граничний термін перебування - 7 днів. Є занадто коротким для цілей відрядження.

Так, обслуговування зовнішньоекономічних контрактів, наприклад на наладку, монтаж, сервісне обслуговування поставленого обладнання, у т.ч високотехнологічного (інжиніринг, лазерна обробка металу, інноваційне обладнання для створення вакцин інші), які є невеликими, але створюють додану вартість, для таких відряджень необхідні подекуди місяці, і таких компаній не так багато – сотні, не тисячі.

Так, наприклад, для участі у виставці в Латвії, яка триває 4 дні, необхідно витратити лише на дорогу 4-5 днів, з урахуванням черги на пунктах перетину кордону. Латвія не така далека країна, що говорити про Португалію або Китай.

На нашу думку, варто здійснити диференційований підхід до підприємств в залежності від провадженого виду діяльності.

  • Гранична кількість відряджених. Для великих підприємств 10% це допустимий і виконуваний показник. Але, для середніх та малих, якщо працює 70 осіб, а бригада тільки наладчиків (спеціалістів, які мають унікальні компетентності і навички) складає 15 осіб, такий показник вже не є виконуваним. Тому тут також має бути досить гнучка система підходу.
  • Критерій «середня заробітна плата по юридичній особі за останній місяць звітного кварталу у розмірі не менше 20 тис. грн».

Якщо у січні цього року середня зарплата в Україні становила 14,6 тис. грн., то вже у червні (базовий місяць для обрахунку на сьогодні) – 13,9 тис. грн. НБУ в інфляційному звіті за липень стверджує, що загалом номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%.

Тому цей критерій необхідно переглянути з огляду на реальні середні зарплати.

  • Депозит у сумі 200 тис. грн. Питання є чутливим для малого і середнього бізнесу за відсутності оборотних коштів, втрати контрагентів, логістичних зв’язків, руйнувань внаслідок бойових дій майна тощо.

За результатами обговорень учасниками наради домовились:

  • Врахувати порушені проблемні питання ФРУ на рівні постанови після прийняття в цілому проекту Закону № 7687;
  • провести узгоджувальну нараду з Міністерством оборони України, Генеральним Штабом ЗСУ з метою врегулювання проблемних питань взаємодії підприємств з ТЦК і СП;
  • удосконалити критерії відповідності компаній програмі Є-відрядження для виїзду за кордон, а саме, термін відрядження, розмір середньої заробітної пати, розмір депозиту з відкриттям рахунку-ескроу як способу забезпечення повернення відрядженого.

***

Читайте також:

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»