• Посилання скопійовано

Тривалість відпустки для військових пропонують збільшити: законопроєкт

Законопроєктом №9205 пропонується збільшити тривалість відпусток (зокрема, щорічної в сумі до 30 днів) та надати можливість військовослужбовцям строкової військової служби отримувати додаткову відпустку

Тривалість відпустки для військових пропонують збільшити: законопроєкт

13 квітня 2023 року О. Гончаренко зареєстрував у ВРУ проєкт Закону №9205 "Про внесення змін до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання відпусток військовослужбовцям під час дії воєнного стану".

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проєкту є законодавче визначення можливості надання військовослужбовцям під час дії воєнного стану відпустки зі збереженням грошового забезпечення більшої тривалості, ніж 10 календарних днів, щорічної відпустки та 10 днів частини щорічної відпустки, а також збільшення тривалості відпустки і військовослужбовцям строкової військової служби.

Таким чином, пропонується викласти у новій редакції пункт 18 статті 10-1 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Згідно з ним, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям всіх видів військової служби, передбачених частиною шостою статті 2 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», можуть надаватися щорічна основна відпустка (для військовослужбовців строкової військової служби - відпустка, визначена пунктом 12 цієї статті), а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин, а також кожна із частин щорічної основної відпустки надаватиметься тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Щорічна основна відпустка може бути надана частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Тобто, як пояснив автор законопроєкту:

1. Відпустка військових загалом має становити 40 днів на рік: 30 днів + 10 днів за сімейними обставинами.

2. Відпустка строковика має становити 20 днів.

"На даний момент відпустки для військовослужбовців дуже обмежені, а війна виснажує людей. Їм потрібен відпочинок і фізичний, і психологічний. Тому закликаю Раду якомога швидше розглянути відповідний законопроєкт",зазначив О. Гончаренко.

У разі прийняття цей закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»