• Посилання скопійовано

Як Держзайнятості буде організовувати працевлаштування осіб з інвалідністю: діє постанова!

Уряд затвердив Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, а також оновив нормативку щодо нових правил працевлаштування осіб з інвалідністю. Постанова №553 почала діяти з 9 червня

Як Держзайнятості буде організовувати працевлаштування осіб з інвалідністю: діє постанова!

Нагадаємо, що наразі, як і раніше, якщо у вас працює до 8 осіб, то обов’язку працевлаштувати особу з інвалідністю у вас немає. Якщо ж більше, то у вас з’являється норматив, який ви маєте виконувати. А за порушення цього нормативу ви маєте сплатити штраф до Фонду осіб з інвалідністю.

Відмінність 2023 року полягає в тому, що тепер штраф рахує не сам роботодавець. При цьому окремий звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю більше не подається. Ми про це повідомляли тут.

І ось 2 червня на черговому засіданні КМУ було затверджено Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Про це повідомив Тарас Мельничук.

Також нею внесено зміни до постанов КМУ від 31.01.2007 №70 «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення» і від 11.02.2015 №96 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці».

До того ж визнано такими, що втратили чинність, Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, та Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування. 

До внесения змін у Порядку №70 було зазначено, що Держпраці перевіряє: 

  • реєстрацію суб’єктів господарювання у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;
  • подання суб’єктами господарювання до відділень Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

З цих трьох питань два перших тепер вже знято з Держпраці.

Актуальним залишається лише останнє, що і зазначено у ст. 19 Закону №875. Але штрафи за невиконання нормативу накладатиме Фонд осіб з інвалідністю.

На сайті КМУ вже оприлюднено текст постанови від 02.06.2023 №553. З нею можна ознайомитися тут. А її аналіз ми наведемо в окремій аналітиці. Постанову було опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 9 червня.

***

Читайте також: Працевлаштування осіб з інвалідністю: що нового?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»