• Посилання скопійовано

Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня: на що він вплине?

З 01.12.2017 р. зросте прожитковий мінімум для працездатних осіб і становитиме 1762 грн. На які показники він вплине - розглянемо у статті

Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня: на що він вплине?

Розміри прожиткових мінімумів

Відповідно до Держбюджету-2017 з 01.12.2017 р. встановлено такі розміри прожиткового мінімуму для кожної категорії осіб:

  • працездатні особи - 1762 грн;
  • особи, які втратили працездатність - 1373 грн;
  • діти віком до 6 років - 1492 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років - 1860 грн;
  • загальний показник - 1700 грн

Про те, які соціальні допомоги і на скільки зростуть з 1 грудня 2017 року ми розглядали тут. Далі розглянемо інші зміни, спричинені зростанням прожиткового мінімуму. 

Нарахування зарплати

На виконання вимоги щодо нарахування зарплати не нижче мінімальної зростання прожиткового мінімуму ніяк не вплине. Оскільки ця вимога від прожиткового мінімуму не залежить. А мінімальна зарплата протягом всього 2017 року залишається незмінною та становить 3200 грн.  Як виконувати вимогу щодо нарахування зарплати не нижче мінімальної читайте туттуттут та ось тут>>>

При цьому мінімальні посадові оклади, у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму протягом року, теж не змінюються. Вони залишаються на рівні січня 2017 року - 1600 грн.  Адже відповідно до Закону №1774  з 2017 року мінімальний посадовий оклад встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року.  Водночас не забороняється переглядати та підвищувати посадові оклади роботодавцям протягом року за їх самостійним рішенням.

 

       Індексація зарплати

Відповідно до Порядку №1078 індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Отже,  з 01.12.2017 року індексація зарплати буде розраховуватися шляхом множення визначеного коефіцієнта залежно від «базового» місяця проведення індексації на прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 1762 грн.

Калькулятор для нарахування індексації>>

Детально ознайомитися з правилами нарахування індексації у грудні 2017 можна тут>>>

 

     Єдиний соцвнесок (ЄСВ)

На розмір мінімального страхового внеску у 2017 році зміна прожиткового мінімуму не впливатиме, оскільки він розраховується як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%. А оскільки мінімальна зарплата протягом всього поточного року залишається незмінною та становить 3200 грн, то й мінімальний страховий внесок залишається незмінним. У 2017 році він становить 704 грн (3200 * 22%). Більше про правила нарахування ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску читайте тут>>

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А от максимальна величина доходу для нарахування ЄСВ, як і раніше, залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Відповідно до п. 4 ст. 1 Закону про ЄСВ максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, в межах якої нараховується ЄСВ, дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом. Отже, з грудня 2017 року роботодавці на зарплату (та інші доходи, зазначені в ст. 7 Закону про ЄСВ) працівників будуть нараховувати ЄСВ в межах максимальної величини доходу у розмірі 44 050,00 грн (1762 грн*25).

У підприємців ситуація дещо інша.

З 2017 року фізособи – підприємці, які обліковуються на загальній системі оподаткування, навіть у разі неотримання доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року, зобов’язані визначити базу нарахування ЄСВ, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Таким чином, якщо у грудні 2017 р. такий підприємець отримав оподаткований дохід, то він розрахує ЄСВ з фактичної суми доходу, але база нарахування має бути не меншою за 3200,00 грн і не може бути вищою за 44050,00 грн. 

Якщо ж такий підприємець у грудні 2017 р. не отримує оподаткованого доходу, як і раніше, він має сплатити ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску.

Для підприємців – платників єдиного податку ЄСВ розраховується виходячи з суми, визначеної такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ та не менше розміру мінімального страхового внеску. Для ФОП – платників єдиного податку першої групи ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску. Отже, мінімальний розмір ЄСВ, який мають сплатити підприємці за себе, у грудні 2017 р. становить 704,00 грн (для єдинників 1 групи – 352,00 грн). А максимальний розмір ЄСВ буде становити 9691,00 грн (44050,00 * 22%).

Докладніше про це читайте в пам’ятці від ДФС тут>>>

 

        Нарахування лікарняних та декретних

Відповідно до ч. 2 ст. 24 та ч. 2 ст. 26 Закону №1105 розмір допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності й пологах у розрахунку на місяць не повинні перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

Тобто, коли до розрахункового періоду потрапить грудень 2017 р., максимальна величина доходу, який можна буде використати для розрахунку лікарняних та декретних становитиме  44050,00  грн (25 прожиткових мінімумів*1762 грн).

Нагадуємо, що ч. 4 ст. 19 Закону №1105  з 11.10.2017 року змінилися правила розрахунку декретних та лікарняних. Це спеціальні правила для випадку, якщо у працівниці за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку не вистачало 6 місяців наявного страхового стажу.

Наразі у такому випадку:

1) допомога з тимчасової непрацездатності розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;

 2) допомога по вагітності та пологах розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Водночас для усіх інших категорій жінок відповідно до ч. 2. ст. 26 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Оскільки розмір мінімальної зарплати протягом усього 2017 р. не змінюється, то він у грудні 2017 р. становитиме 3200 грн. І саме цей показник роботодавець використовує, коли розраховує середньоденну зарплату для:

  • оплати листків непрацездатності тим працівникам, яким не вистачає страхового стажу за останні 12 місяців;
  •  допомоги по вагітності та пологах.

А ось новий показник максимальної величини доходу 44050,00 грн роботодавець використовує ще і для перевірки максимальної суми декретних в розрахунку на місяць. Тобто з цим показником роботодавець в цій ситуації звірятиметься двічі:

  • при визначенні максимального доходу грудня 2017 р., з якого розраховуватиметься середньоденна зарплата;
  • при визначенні максимальної суми декретних за грудень 2017 р., вже після того, як сума допомоги розрахована виходячи із середньоденної зарплати. 

Докладніше про зміни в частині соціального страхування у зв'язку з пенсійною реформою читайте у роз’ясненні від ФСС тут>>>

 

        Відповідальність за порушення  законодавства

Розміри штрафів за порушення трудового законодавства залежать від розміру мінімальної зарплати на момент виявлення відповідного виду порушення. Тому зміна прожиткового мінімуму ніяк не вплине на розміри штрафів.

Отже, при проведенні перевірок Держпраці протягом грудня 2017 року будуть застосовувати штрафи залежно від виду порушення, розмір яких встановлено ще на 1 січня 2017 року.

Про усі види штрафів, які можуть бути застосовані під час перевірок Держпраці у 2017 році, читайте тут>> 

З переліками планових перевірок Держпраці у 2017 р. у розрізі областей можна ознайомитися тут>> 

Для кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподаткованого мінімуму встановлюється на рівні податкової соцпільги, у грудні 2017 року також нічого не зміниться (згідно із до п. 5 підрозділу 1 розділу XX). 

 

Прожитковий мінімум та аліменти 

Порядок виплати аліментів в Україні визначається ст. 181185, 191, 199 СКУ. Аліменти можуть бути визначені та сплачуватися або як частка від доходу платника аліментів, або як тверда грошова сума.

Але зараз мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Таким чином, мінімальний розмір аліментів на одну дитину в грудні 2017 р. становить:

  • для дітей віком до шести років: 746 грн (1492х50 %); 
  • для дітей віком від шести до вісімнадцяти років: - 930 грн (1860х50 %).

Що робити роботодавцю, якщо зазначений у заяві від працівника або у виконавчому листі розмір аліментів є меншим? Він автоматично змінити суму аліментів не має права і утримує їх відповідно до зазначеного в цих документах. 

Зацікавлена особа має право звернутися до суду про перегляд розміру аліментів. При цьому, якщо розмір аліментів, визначений судом, у твердій грошовій сумі менше означеного мінімального розміру аліментів, дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

 

 

          Ліцензування окремих видів госпдіяльності

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону №222, за видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діє на день прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії. А  за ч. 2 ст. 14 Закону №222 плата за видачу ліцензії, що видана місцевим органом виконавчої влади, становить 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діє на день прийняття рішення про видачу ліцензії.

Отже, зміна прожиткового мінімуму впливає на розмір плати за ліцензії окремих видів госпдіяльності. Протягом грудня 2017 року вона становитиме:

  • за отримання ліцензій для здійснення діяльності, яка підлягає ліцензуванню, - 1762,00 грн;
  • у разі отримання ліцензії від місцевого органу влади – 176,2 грн.

 Нагадаємо, що переоформлення ліцензії є безоплатним.

 

      Які показники залишаються без змін

1) Граничний розмір добових - 320 грн (по Україні), 80 евро (закордон). Більше у довіднику>>

2) Сума податкової соцпільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на ПСП. Розміри ПСП і граничний розмір доходу для її застосування в 2017 році дивіться тут>>

3) Сума неоподатковуваного ПДФО доходу у вигляді подарунків. Докладно тут і тут>>> 

4) Суми неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги. Про особливості її надання у 2017 році читайте в аналітиці>>

5) Ставки єдиного податку для І та ІІ групи: 

  • для платників І групи - 160 грн,
  • для платників ІІ групи – 640 грн.

Більше про це у довіднику та аналітиці від редакції.

6) Ставки податку на нерухоме майно.  Детальніше про них читайте тут>>

7) Транспортний податок. Докладніше>>

8) Збір за паркування.

9) Судовий збір. Ставки судового збору на 2017 рік дивіться у довіднику>>

10) Плата за адмінпослуги та держмито.

11)  Адміністративний збір та плата за надання відомостей з ЄДР.

12) Плата за відомості з Державного земельного кадастру.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»