• Посилання скопійовано

Професійні стандарти розроблятимуть за новими правилами: проєкт постанови КМУ

Мінекономіки оприлюднило проєкт нового Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів

Професійні стандарти розроблятимуть за новими правилами: проєкт постанови КМУ

4 вересня 2020 року Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ „Про затвердження Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів” (завантажити).

Проєктом акта запропоновано оновлену та відповідну сучасності, зокрема, європейській практиці, спрощену процедуру розроблення, громадського обговорення, затвердження, введення в дію і перегляду професійних стандартів. Адже, як зазначено у пояснювальній записці, "в умовах регулярності та швидкості змін, які відбуваються на ринку праці, працівникам доводиться виконувати ті функції, які виходять за межі здобутої професії, а часом також здобувати нові професії. Таким чином, будь-який професійний стандарт постійно перебуває перед загрозою втрати актуальності". 

Порядок встановлює загальні вимоги до процедури розроблення, громадського обговорення, затвердження, введення в дію та перегляду професійних стандартів.

Проєкти професійних стандартів можуть розроблятися роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, органами державної влади, науковими установами, галузевими радами, громадськими об’єднаннями, іншими зацікавленими суб’єктами (далі – розробники).

Етапами розроблення, затвердження та введення в дію професійних стандартів є:

  • прийняття рішення про розроблення проєкту професійного стандарту, подання та реєстрація заявки на його розроблення;
  • формування робочої групи та підготовка проєкту професійного стандарту;
  • проведення громадського обговорення проєкту професійного стандарту;
  • проведення перевірки щодо дотримання вимог цього Порядку під час підготовки проєкту професійного стандарту і відповідності зазначеного проєкту Методиці (далі – перевірка);
  • затвердження розробником проєкту професійного стандарту.
  • введення в дію професійного стандарту.

Перевірку проєкту професійного стандарту проводять суб’єкти перевірки, до яких належать:

  • Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні;
  • Науково-дослідний інститут праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики України і Національної академії наук України;
  • НАК.

Підготовлений робочою групою проєкт професійного стандарту підлягає громадському обговоренню, яке організовує та проводить розробник.

До громадського обговорення можуть залучатися роботодавці, їх організації та об'єднання, профспілки, їх організації та об'єднання, професійні громадські організації та об'єднання, органи державної влади, наукові установи, галузеві (міжгалузеві) ради з питань розроблення професійних стандартів, інші зацікавлені суб'єкти.

Строк проведення громадського обговорення становить не менш як один місяць з дня оприлюднення проєкту професійного стандарту.

Після завершення громадського обговорення схвалений робочою групою проєкт професійного стандарту подається розробником суб’єкту перевірки. Перевірка проводиться  у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати його отримання.

За результатами перевірки суб’єкт перевірки у строк, що не перевищує 5-ти робочих днів з дати завершення перевірки, готує і надсилає висновок про дотримання вимог цього Порядку під час підготовки проєкту професійного стандарту і відповідності зазначеного проєкту вимогам Методики або про його відхилення чи необхідність доопрацювання.

Висновок про дотримання вимог цього Порядку під час підготовки проєкту професійного стандарту і відповідність зазначеного проєкту Методиці разом із документами, зазначеними у пункті 19 цього Порядку, суб'єкт перевірки не пізніше ніж через п’ять робочих днів після його підписання подає розробнику для затвердження професійного стандарту.

Професійний стандарт протягом п’яти робочих днів після його затвердження передається до НАК для його внесення до Реєстру. НАК упродовж п’яти робочих днів з дня отримання затвердженого професійного стандарту вносить до Реєстру.

Професійний стандарт вважається таким, що введений в дію, з моменту його внесення до Реєстру. Проте він підлягає періодичному перегляду з урахуваннями особливостей галузі, але не менше ніж один раз на п’ять років.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»