• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ самозайнятою особою, що займається незалежною професійною діяльністю

Лист ПФУ від 26.03.2012 р. №6924/03-20 «Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування особою, яка забезпечує себе роботою самостійно»

ПФУ роз’яснив нарахування ЄСВ особою, яка забезпечує себе роботою самостійно – займається незалежною професійною діяльністю.

Фонд нагадує, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками ЄСВ є особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.

Ці платники сплачують ЄСВ у розмірі 34,7% із сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) (п. 2 ч. 1 ст. 7 та ч. 11 ст. 8 Закону).

Зазначені особи сплачують ЄСВ до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації та подають до ПФУ за місцем проживання звіт згідно з табл. 3 дод. 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (постанова правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2).

При цьому Фонд зазначає що, що у гр. 3 табл. 3 дод. 5 цього Порядку такі особи самостійно визначають суму доходу у розрізі кожного місяця відповідного звітного року з урахуванням вищенаведеного.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»