• Посилання скопійовано

Право на призначення та виплату допомоги по вагітності та пологах у період простою

Зазначимо, що особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях та за яких сплачується єдиний соціальний внесок, є застрахованими у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі ? ФСС з ТВП, Фонд) та мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду. Зокрема, застраховані особи ? жінки, які завагітніли та готуються до народження дитини, мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Але є ситуації, коли виникають певні труднощі у порядку призначення та нарахування допомоги по вагітності та пологах.

Розглянемо таку ситуацію. Застрахована особа ? жінка починаючи з липня 2010 року відповідно до наказу по підприємству має відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Водночас з 01.03.2012 р. їй видається листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Підприємство, на якому вона працює, з 01.02.2012 р. до 01.04.2012 р. тимчасово зупинило роботу (відповідно до вимог КЗпП всі працівники підприємства перебувають у простої з оплатою 2/3 місячної тарифної ставки).

Чи мас право застрахована особа у період простою підприємства на призначення та виплату допомоги по вагітності та пологах згідно з наданим нею листком непрацездатності, якщо вона в цей час перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку? Як правильно нарахувати допомогу у цьому випадку?

Відповідно до статті 38 Закону України від 18.01.2001 р. №2240-111 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (зі змінами та доповненнями) допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи.

Середня зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабміну України від 26.09.2001 р. №1266 (далі ? Порядок №1266).

Якщо застрахована особа перед настанням страхового випадку (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) не мала заробітку з поважних причин, перелік яких визначено п. 4 Порядку №1266 (у цьому випадку — відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку), середня зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої застрахованій особі на момент настання страхового випадку (п. 10 Порядку №1266).

Приклад розрахунку. Місячна тарифна ставка працівниці па момент настання страхового випадку становить 1200,00 грн.

Розрахуємо середньоденну зарплату для розрахунку допомоги по вагітності та пологах:

1200,00 грн : 30,44 днів (середньомісячна кількість календарних днів (п. 14 Порядку №1266) = 39,42 грн/дні.

Розрахуємо суму допомоги по вагітності та пологах:

39,42 грн/день х 126 днів (кількість календарних днів згідно з листком непрацездатності) = 4966,92 грн.

Виконавча дирекція Дніпропетровського обласного о відділення Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»