• Посилання скопійовано

До витрат звітного 2016 року можна включити ЄСВ, сплачений авансовими платежами протягом 2016 року

Чи може фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування включити до складу витрат звітного 2016 року суми ЄСВ, що були сплачені нею у вигляді авансових платежів протягом 2016 року? Консультує ДФС

До витрат звітного 2016 року можна включити ЄСВ, сплачений авансовими платежами протягом 2016 року

ДФС у Закарпатській області у листі від 15.11.2016 р. №505 нагадує, що об'єктом оподаткування доходів, отриманих підприємцем від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) є чистий оподатковуваний дохід. Тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

Пп. 177.4.3 ПКУ визначено, що до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування може включити до складу витрат звітного 2016 року суми ЄСВ, що були сплачені нею у вигляді авансових платежів протягом 2016 року у розмірах і порядку, встановлених законом.

 

Від редакції

Зауважимо, що в 2016 році підприємці на загальній системі оподаткування не зобов'язані платити ЄСВ "за себе" авансовими платежами. Адже цього не вимагає ані Закон про ЄСВ, ані Інструкція № 449

Тож порядок обчислення і сплати єдиного внеску, а також терміни подання звітності для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, залишилися незмінними:

  • підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року,
  • підприємці, які обрали спрощену систему  оподаткування, сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок за 2016 р. дo 10.02.2017 p.

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за кожний квартал до 20 числа наступного місяця, тобто щокварталу за 2016 р. до:

  • 20.04.2016 р., останній день сплати — 19 квітня;
  • 20.07.2016 р., останній день сплати — 19 липня;
  • 20.10.2016 р., останній день сплати — 19 жовтня;
  • 20.01.2017 р., останній день сплати — 19.01.2017 р.

Тому, що мали на увазі фахівці Закарпатської ДФС під авансовими платежами з ЄСВ для підприємців-загальносистемників, наразі залишається невідомим. 

Але, на нашу думку, якщо такий підприємець сплатить  ЄСВ "за себе" в 2016 році наперед, то він зможе внести до витрат сплачену суму ЄСВ, яка відповідатиме сумі, зазначеній ним в річній звітності з ЄСВ. Адже в цьому випадку виконуватиметься вимога сплатити цю суму до 10.02.2017 р.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»