• Посилання скопійовано

Якщо фізособа є підприємцем та водночас здійснює незалежну профдіяльність: як сплачувати та звітувати з ЄСВ?

На практиці подекуди зустрічається таке дивне, але цілком легальне явище, коли одна людина водночас зареєстрована підприємцем і перебуває на обліку в ДФС як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність. Ліквідувати один зі статусів з проходженням перевірки бажають не всі. Та така «подвійність» призводить і до подвійного звітування та сплати ЄСВ

Якщо фізособа є підприємцем та водночас здійснює незалежну профдіяльність: як сплачувати та звітувати з ЄСВ?

В індивідуальній консультації від 31.08.2018 р. №3801/Н/99-99-13-02-01-14/ІПК податківці зазначили, що у випадку якщо особа одночасно є підприємцем-платником ЄП та провадить незалежну професійну діяльність, то вона одночасно є платником ЄСВ за п. 4 та п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону №2464.

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).

Своєю чергою, для підприємця – платника ЄП нарахування ЄСВ здійснюється на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абз. 1 п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).

Окрім цього, звітування з суми нарахованого ЄСВ здійснюється також в окремий спосіб:

– особи які провадять незалежну професійну діяльність формують та подають самі за себе до органів доходів і зборів Звіт один раз на рік до 01 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік. Звіт подається за формою №Д5 у таблиці 3;

– фізичні особи-підприємці платники ЄП формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску подається за формою №Д5 таблиці 2.

Відповідно до цього податківці зазначають: якщо фізичні особі – підприємці одночасно провадять незалежну професійну діяльність, то вони сплачують єдиний внесок у розмірі 22% бази нарахування, визначеної ст. 7 Закону №2464, як фізичні особи – підприємці (залежно від обраної системи оподаткування) та як особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в термін, встановлений абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону №2464 для зазначених категорій платників.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»