• Посилання скопійовано

ЄСВ «cплячих» ФОПів: без шансів на списання

Адвокат навів 7 причин, чому списання ЄСВ «сплячих» ФОПів відбудеться не для всіх

ЄСВ «cплячих» ФОПів: без шансів на списання

Адвокат Андрей Тамошюнас на своїй сторінці у facebook розповів про 7 співпадінь, які це підтверджують.

На появу Закону №592 «сплячі» ФОПи чекали з величезним нетерпінням і надією. Адже сплачувати «ЄСВешні» борги тільки за те, що ти був (в сенсі «обліковувася») підприємцем, якось накладно (у деяких «щасливчиків» суми досягають майже 50 тис. грн. ?) … та й несправедливо!

Про шанси вирішити проблему говорили спочатку нардепи, потім податківці (до речі, вони і досі про це говорять), але чи були такі можливості у ФОПів з самого початку, ми і поговоримо у даному пості.

Відразу варто відмітити, що закон (точніше його «списувальні» положення) виписаний у «найкращих» традиціях вітчизняної законотворчості. Про все це ми писали ще 02.06.2020 р. у пості, але зараз закцентуємо увагу лише на одному моменті – відразу існувало двояке тлумачення того, від якої ж дати рахувати строк для ініціювання «списувальної» процедури (з 03.06.2020 р. або 01.01.2021 р.). В даному питанні плутались навіть визнані експерти, не говорячи вже про «простих смертних», хоча і «сплячих», ФОПів. А вірну відповідь ми почули лише 08.08.2020 р. (тобто за 24 дні до граничного терміну подачі документів) у Законі №786 – «стартовою» датою є саме 03.06.2020 р. І це 1-ше співпадіння!

Здавалося б, тепер «подавай – не хочу», але по факту вийшло «подавай – не можу», оскільки з 05.08.2020 р. вже було припинено прийняття документів для здійснення реєстраційних дій (в т.ч. щодо припинення підприємницької діяльності ФОП) у зв’язку із впровадження в експлуатацію оновленого програмного забезпечення ЄДР (до 16.08.2020 р.). Таке «співпадіння №2» відібрало у «сплячих» ФОПів ще 12 днів.

За старою, але недоброю традицією постаралися тут і податкові органи. Перш за все масово не надавалися ІПК на запити підприємців з питань практичного застосування профільних норм закону і порядку списання ЄСВ-боргу. А найсумніше в тому, що це цілком законно, адже за випадковим збігом (це співпадіння №3 в нашому хіт-параді) терміни для надання ІПК призупинені до кінця «карантинного» місяця, тобто акурат до 31.08.2020 р. (нагадаємо, що 90 днів для подачі «спісувального» пакету документів закінчуються самє 31.08.2020 р.).

Крім того, по чистій випадковості (назвемо її умовно «співпадінням №4») Закон №592 не передбачив термінів для надання відповіді за результатами розгляду заяви про списання ЄСВ! «Гріх» не скористатися такими «подарунками»…

Заради «спортивного» інтересу та не тільки ми вирішили запросити в ДПС України інформацію про кількість і суми поданих заяв на списання боргу по ЄСВ, а також результати їх розгляду. Не повірите, але «обліку заяв на списання нарахованого єдиного внеску органами ДПС не ведеться, а отже підрахувати кількість відповідних заяв та прийнятих рішень про відмови не є можливим». Думаєте, спеціально? Та нііі, чистий збіг (і це «співпадіння №5»).

При цьому всьому норми Закону №592 деякі податківці використовують у судах у якості підстав для відмови у «ФОПівських» позовах про скасування «ЄСВешних» вимог – адже «оскаржувані суми підлягають списанню у досудовому порядку» (див, наприклад, рішення Запорізького кружного адмінсуду від 03.08.2020 р. у справі №280/2813/20). Якщо це не співпадіння, то точно «процесуальна диверсія»!

І останнє – в умовах пандемії і глобальної економічної кризи складається неприємне відчуття, що все це робиться з однією єдиною метою ... хоча ні, знову збіг ...?

Отже, шанси на «ЄСВешний» успіх у більшості все ж є, але, нажаль, у судовій площині?

Тому всім тим, хто не вірить у «співпадіння», ми рекомендуємо поквапитися з подачею документів на списання нарахувань по ЄСВ, а потім звертатися до судових органів, стягувати суми судових витрат і притягати до відповідальності посадових осіб, які приймали незаконні відмовні рішення!

За безкоштовними консультаціями можете звертатися в особисті, на пошту tamoshyunas@ukr.net або за телефоном 0979165519

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»