• Посилання скопійовано

Чи нараховувати лікарняні у разі хвороби під час неоплачуваної відпустки?

Допомога з тимчасової непрацездатності за період перебування у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не надається

Чи  нараховувати лікарняні у разі хвороби під час неоплачуваної відпустки?

За допомогою засобів телефонного зв’язку інспектор праці західного напрямку управління з питань праці надала консультацію пані Надії, працівниці одного з підприємств Донецької області. Пані Надію турбувало питання чи оплачуються  дні тимчасової непрацездатності за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати.

Інспектор праці повідомила, що правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №1105).

Умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі (далі – дні тимчасової непрацездатності) за рахунок коштів роботодавця визначаються «Порядком  оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. №440 (далі – Порядок).

Пунктом 4 Порядку визначено, що дні тимчасової непрацездатності не оплачуються з підстав, передбачених ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності  за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не надається.

Також, в рамках кампанії «Виходь на світло» пані Надію було проінформовано про неприпустимість незадекларованої праці, особливо в цей тяжкий час, та всі негативні наслідки незадекларованої праці для працівника.

Наприкінці бесіди інспектор праці повідомила пані Надію, що відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час можна отримати  на інформаційному порталі Держпраці.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»