• Посилання скопійовано

WEB-сайти судової влади уможливлюють розрахунок та формування квитанції про сплату судового збору без помилок

Інформаційний Лист Державної судової адміністрації України від 10.11.2011 р. №12-6621/11

Державна судова адміністрація звернула особливу увагу на сплату судового збору та заповнення реквізитів квитанції про його сплату.

Так, судовий збір може сплачуватися як у безготівковій, так і в готівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв’язку та справляється за місцем розгляду справи. У разі коли громадянин проживає не за місцем розгляду справи, судовий збір може бути перерахований через будь-яку установу банку чи відділення зв’язку із зазначенням необхідних реквізитів.

Судовий збір розраховується від мінімального розміру заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Наприклад, для всіх позовних заяв, що подаватимуться протягом всього 2012 року, у розрахунку розміру судового збору братиме участь розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2012 р., а саме 1073 грн.

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв’язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. Оригінал такої квитанції додається до всіх позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, інших судових документів, що подаються до судової інстанції.

Державна судова адміністрація звертає увагу на заповнення реквізитів квитанції, а саме: при сплаті судового збору готівкою до документа, щодо якого вчиняється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні судового збору з рахунка платника — останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту: «Зараховано в дохід бюджету ___ грн (дата)». Цей напис скріплюється першим та другим підписами посадових осіб, відбитком печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

При заповненні платіжного документа у графі «код» платник судового збору — юридична особа зазначає код ЄДРПОУ, а платник-фізособа — ІПН, а за його відсутності, у зв’язку з релігійними переконаннями, — паспортні дані.

У графі «призначення платежу» записується:

«Судовий збір за позовом ________________ (П. І. Б. чи назва установи, організації позивача), _______________ (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ ______________ (суду, де розглядається справа)».

Загалом із реквізитами для сплати судового збору можна ознайомитися на офіційному веб-порталі судової влади України (www.court.gov.ua).

Для інформації. На сьогодні на сайті відповідного суду (наприклад, адміністративного окружного чи господарського обласного) розміщена таблиця з розмірами ставок судового збору. Один клік на відповідну ставку у таблиці дозволяє платнику в електронному вигляді розрахувати та сформувати квитанцію, яка відповідно може бути подана до банківської установи для сплати судового збору.

На нашу думку, такий спосіб розрахунку судового збору унеможливлює помилку в сумі збору чи заповненні реквізитів платіжного документа.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»