• Посилання скопійовано

За яких умов майно звільняється з податкової застави?

З 23 травня підставою звільнення майна боржника з податкової застави є отримання ДПС підтвердження повного погашення суми податкового боргу та/або розстрочених грошових зобов’язань

За яких умов майно звільняється з податкової застави?

ДПС в Одеській області нагадує, що Законом України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі Закон №466-ІХ) внесено зміни, зокрема в частині погашення податкового боргу платників податків глави 9 ПКУ.

Так, відповідно до п. 95.2 ПКУ погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення безготівкових коштів та готівки, а у разі їх недостатності – шляхом продажу майна, яке перебуває у податковій заставі, заходи вживаються не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надсилання (вручення) такому платнику податкової вимоги (у попередній редакції – 60 календарних днів).

Також, платник податків має право самостійно здійснити оцінку заставного майна шляхом укладання договору з оцінювачем протягом одного місяця з дня прийняття рішення про реалізацію майна. У разі, якщо платник податків самостійно не здійснює таку оцінку, контролюючий орган самостійно укладає договір про проведення оцінки майна, у порядку, передбаченому згідно з п. 12 ст. 95 ПКУ (у попередній редакції передбачалось здійснення оцінки протягом двох місяців).

Крім того, Законом №466-ІХ доповнено підстави звільнення майна боржника з податкової застави відповідно до п. 93.1 ПКУ, а саме отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу та/або розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку;

Пункт 94.2 ПКУ доповнено пп. 94.2.9, відповідно до якого, арешт майна може бути застосовано, якщо з’ясовується, що нерезидент розпочинає та/або здійснює господарську діяльність через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік, що підтверджується актом перевірки.

Внесено зміни до:

  • пп. 101.2.3 ПКУ щодо податкового боргу платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності, встановлений п. 102.4 ПКУ;
  • пп. 101.2.5 ПКУ податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду.

А також п. 101.2 ПКУ доповнено новим пп. 101.2.6, яким визначено поняття «безнадійного» податкового боргу банку, щодо якого наявне рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.

Змінами передбачено, що стягнення заборгованості з частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань відтепер буде здійснюватись у порядку, визначеному ст. 59-60 та 87-101 ПКУ.

Джерело: ДПС у Одеській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»