• Посилання скопійовано

Держекоінспекція буде проводити перевірки за новими правилами

Зокрема, планується забезпечити контроль за заповненням актів перевірок. Інспектори мають вказувати якомога більше інформації про заходи контролю для ефективного захисту інтереси ДЕІ у суді

Держекоінспекція буде проводити перевірки за новими правилами
Голова Держекоінспекції у своєму профілі в Фейсбуці навів результати засідання колегії Держекоінспекції в Офісі ДЕІ у Кривому Розі, в ході якого обговорили досягнення та проблеми екологічного контролю. Окрім керівників терорганів інспекції, представників громадських організацій та експертної спільноти, до участі долучився голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Олег Бондаренко, який акцентував увагу на важливості посилення екологічного контролю та необхідності ухвалення законопроекту №3091, та Слуга Народу - Олена Криворучкіна - Округ 32, яка наголосила на важливості збільшення фінансування ДЕІ на найближчий рік.
Протягом першого півріччя 2021 року Держекоінспекцією на 27% збільшено кількість перевірок та на 2% суму розрахованих збитків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Водночас залишаються сфери, які потребують посиленої роботи. Це, зокрема, дотримання алгоритму заходів контролю, підготовка актів перевірок та приписів. Особливо важливими є ці аспекти з огляду на проведення найближчим часом заходів контролю 507 підприємств-водокористувачів за дорученням Прем’єр-міністра.
За результатами колегії ухвалили низку нововведень для посилення якості перевірок, а саме:
  • Забезпечити контроль за заповненням актів перевірок. Інспектори мають вказувати якомога більше інформації про заходи контролю, щоб ефективно захищати інтереси ДЕІ у суді;
  • У разі відсутності у суб’єкта господарювання ліцензії або дозволу протягом трьох місяців забезпечити направлення позовної заяви до адміністративного суду щодо повного або часткового зупинення виробництва;
  • Продовження терміну припису для підприємства відтепер буде відбуватися тільки за погодженням Центрального апарату ДЕІ. Це дозволить забезпечити відповідальність підприємства у разі тривалого невиконання вимог інспекції;
  • Підготовка приписів здійснюватиметься лише за кількісними показниками, яких підприємство має досягти. Наприклад, знизити викиди забруднюючих речовин до чітко визначеної концентрації.
На засіданні також обговорили взаємодію ДЕІ з правоохоронцями. Наголосив, що це важлива складова екологічного контролю, адже розслідування злочинів проти довкілля сьогодні є одним з пріоритетів держави. Тож інспектори мають якнайшвидше передавати правоохоронцям матеріали перевірок, під час яких були виявлені ознаки кримінальних порушень.
***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Державна екологічна інспекція України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»