• Посилання скопійовано

Незаконне бюджетне відшкодування ПДВ: які схеми найчастіше викривають фахівці БЕБ

Зокрема, компанії імпортують товар, потім продають його за готівку, а у податковій звітності декларують, що він залишився на складах. Таким чином підприємство отримує право на відшкодування ПДВ з Державного бюджету

Незаконне бюджетне відшкодування ПДВ: які схеми найчастіше викривають фахівці БЕБ

Безпідставне відшкодування ПДВ - одне з найпоширеніших фіскальних порушень. Минулого року аналітики Бюро економічної безпеки запобігли незаконному  відшкодуванню податку на додану вартість на 2,1 млрд грн. 

Серед нелегальних схем, які використовують підприємці, фахівці Бюро виділяють три найбільш поширених.

Перша – це фіктивне працевлаштування на підприємства людей з інвалідністю. Їх документально оформлюють на роботу та у такий спосіб отримують пільгові умови  оподаткування ПДВ та право заявляти на бюджетне відшкодування. Фактично ж ці особи не працюють. 

Другою, не менш поширеною, схемою є декларування неіснуючих залишків товарів на підприємстві. Компанії імпортують товар, потім продають його за готівку, а у податковій звітності декларують, що він залишився на складах. Таким чином підприємство отримує право на відшкодування ПДВ з Державного бюджету. 

Третя схема – це формування фіктивного податкового кредиту компаніями експортерами. Вони закуповують товар, наприклад зернові культури, за готівку. Потім експортують їх, отримуючи прибуток, та заявляють на бюджетне відшкодування ПДВ до Держподаткової служби. 

Для протидії таким порушенням фахівці БЕБ постійно аналізують господарську діяльність українських підприємств та скеровують свої рекомендації до уповноважених органів державної влади, зокрема до ДПС. У 2023 році було спрямовано 71 таку рекомендацію та створено 112 аналітичних продуктів.

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»