• Посилання скопійовано

Зі старим статутом ТОВ голосувати слід за законом

Збільшення статутного капіталу у ТОВ без оновленого статуту має відбуватись як в порядку, визначеному Законом про ТОВ/ТДВ, так і з кількістю голосів, встановлених цим законом для прийняття рішення про зміну розміру СК

Зі старим статутом ТОВ голосувати слід за законом

Коментар до Постанови ВС від 07.07.2021 р., справа №910/4446/20

З моменту набрання чинності Законом про ТОВ/ТДВ на вебпорталі ми щоразу, торкаючись питання ТОВ, прийняття засновниками рішень та статутів нагадували, що протягом року з дня набрання чинності цим Законом положення статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю (п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону)

Тобто йдеться про період з 17.06.2018 р. по 17.06.2019 р. для оновлення статутів за законом. Втім, це не означає, що ці статути не можуть бути оновлені пізніше – засновники ТОВ на сьогодні можуть оновити свої статути та без жодних штрафних санкцій привести статути у відповідність до нового Закону про ТОВ/ТДВ.

Звісно, багато хто з власників ТОВ/ТДВ задають питання: а які наслідки очікують товариства, які не оновили статути? Товариства і надалі включені в ЄДР та не можуть бути виключені лише на тій підставі, що працюють за старим статутом. Органи ДПС та інші контролюючі органи взагалі не мають повноважень щодо цих питань. Тобто їх госпдіяльність  цілком легальна і за старого статуту.

Тож, хто може пред’явити претензії? Відповідь виявилась простою – один зі засновників.

 

Статут старий, а порядок збільшення СК – за новим Законом?

За прикладом нашої коментованої справи ТОВ до 17.06.2019 р. не виконав вимоги. Не оновлений статут й після цього. Не врахували засновники й наведену вище норму п. 3 Прикінцевих та перехідних положень та провели загальні збори засновників за правилами старого Статуту 26.11.2019 р. 

За результатами проведених зборів учасників, зафіксованими у протоколі №1-11/19, були прийняті такі рішення:

  1. про збільшення статутного капіталу товариства на 1 200 000 (один мільйон двісті тисяч) грн за рахунок додаткових грошових вкладів учасників товариства пропорційно до їх часток у статутному капіталі товариства. Запланований розмір статутного капіталу товариства після збільшення буде становити 2 630 000,00 грн. Граничний строк внесення учасниками додаткових внесків до статутного капіталу товариства визначити до 25.01.2020 (включно);
  2. про доповнення основних видів економічної діяльності новим кодом КВЕД 68.20 (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого майна).

Зауважимо, що протокол від 26.11.2019 р. став наслідком затвердження збільшеного розміру статутного капіталу шляхом внесених додаткових вкладів учасниками (додаткові вклади та їх розмір, а також строки внесення учасниками були затверджені на загальних зборах ще 10.03.2019 р.).

Таким чином, учасники, які голосували на загальних зборах, все ж розуміли, що збільшення статутного капіталу потребує дотримання вимог нового Закону про ТОВ/ТДВ та має здійснюватись у два етапи, як це ним й передбачено.

За змістом вказаних протоколів на загальних зборах були присутні всі учасники ТОВ, що сукупно володіли 100% часток товариства. За прийняття рішень питань порядку денного проголосували два засновника, частка яких у статутному капіталі товариства сукупно становить 68%. Проти голосував представник ФО-засновника, частка якої у статутному капіталі товариства становить 32%. Саме ця особа з часткою у статутному капіталі Товариства в розмірі 32% й звернулась до суду з позовом про визнання недійсним протоколу засновників за двома питаннями голосування.

Важливо! Вказану частку у розмірі 32% в статутному капіталі Товариства фізособа набула у спадщину за законом на підставі свідоцтва про право на спадщину 10.06.2019 р. Для управління корпоративними правами нею було укладено угоду про управління корпоративними правами з фізособою-підприємцем, який й голосував проти прийняття рішення про збільшення статутного капіталу та зміни основних видів КВЕД. Суди порушень в оформленні управління справами не побачили.

 

Який порядок голосування учасниками загальних зборів у статуті ТОВ?

Станом на дату прийняття протоколу загальних зборів учасників ТОВ учасники керувались чинним на час їх прийняття Статутом Товариства, а саме:

  • положеннями 7.3. Статуту передбачено, що рішення приймаються більш як 50% загальної кількості голосів учасників ТОВ;
  • згідно з пп. 7.5.2 Статуту загальні збори учасників є правомочними, якщо на них присутні учасники, які володіють сукупно понад 60% голосів.

Вимоги оновленого Закону, як того вимагає п. 3 Прикінцевих па перехідних положень, до уваги на брались.

 

Який порядок голосування передбачений Законом про ТОВ/ТДВ?

Згідно зі ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності товариства. До компетенції загальних зборів учасників належать, зокрема, внесення змін до статуту товариства, зміна розміру статутного капіталу товариства (п. 2, 3 ч. 2 ст. 30 Закону).

Відповідно до ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ рішення загальних зборів учасників приймаються відкритим голосуванням, якщо інше не передбачено статутом товариства. Рішення з питань, передбачених п. 2, 3, 13 ч. 2 ст. 30 цього Закону, приймаються трьома чвертями голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань.

Статутом товариства може встановлюватися інша кількість голосів учасників товариства (але не менше, ніж більшість голосів), необхідна для прийняття рішень з питань порядку денного загальних зборів учасників, крім рішень, які відповідно до цього Закону приймаються одностайно. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

Отже, рішення загальних зборів учасників про зміну розміру статутного капіталу ТОВ та про внесення змін до статуту товариства приймаються трьома чвертями голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань.

 

Який порядок скликання загальних зборів за Законом про ТОВ/ТДВ?

Порядок скликання загальних зборів учасників унормовано ст. 32 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», відповідно до якої загальні збори учасників скликаються виконавчим органом товариства з дотриманням таких правил:

  1. загальні збори учасників скликаються шляхом надсилання повідомлення про збори кожному учаснику товариства;
  2. строк для повідомлення - не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників, якщо такий строк не встановлений статутом товариства;
  3. повідомлення учасникам надсилається поштовим відправленням з описом вкладення. Статутом товариства може бути встановлений інший спосіб повідомлення;
  4. у повідомленні про загальні збори учасників зазначаються дата, час, місце проведення, порядок денний. Якщо до порядку денного включено питання про внесення змін до статуту товариства, до повідомлення додається проєкт запропонованих змін.

Наслідки порушення вказаних вище правил: права учасника ТОВ можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. 

Неповідомлення учасника товариства про проведення загальних зборів також порушує його права, зокрема, право на участь у загальних зборах товариства та відповідно на участь в управлінні товариством, що може бути підставою для визнання рішень загальних зборів товариства недійсними.

Отже, у справах з позовною вимогою про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ суди обов’язково з`ясовуватимуть дотримання порядку скликання загальних зборів, зокрема, щодо належного повідомлення засновників про такі збори, а також щодо відповідності змісту повідомлення вимогам закону та статуту.

У коментованій нами справі представник засновника, голосуючи проти, вказував не лише на відсутність оновленого статуту, а також наголошував на тому, що засновниця, що володіє часткою у 32% не отримала належним чином повідомлення про призначення загальних зборів учасників ТОВ.  Адже на підтвердження обставин належного повідомлення засновниці про проведення загальних зборів ТОВ надсилались лише повідомлення про дату та час проведення зборів, в той час як на вимогу Закону повідомлення засновника про проведення загальних зборів має містити також й інформацію щодо питань порядку денного.

Та незважаючи на це, ВС відмовився визнавати протокол загальних зборів недійсним у зв`язку з неналежним повідомленням засновника про проведення загальних зборів (п. 2 протоколу №1-11/19 від 26.11.2019 р.)

А ось щодо п. 1 цього протоколу в частині збільшення розміру статутного капіталу, ВС звернув увагу на таке.

Прийняття на зборах учасників рішень про збільшення статутного капіталу ТОВ і внесення змін до статуту ТОВ шляхом затвердження його в новій редакції могло бути здійснено не інакше як з дотриманням визначеного ч. 2 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ порядку, а саме трьома чвертями голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань. Натомість кількість голосів згідно з протоколом - лише 68%. 

А отже, збільшення статутного капіталу товариства було вчинене з порушенням закону. А тому протиправним є і затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками, нових розмірів часток учасників ТОВ та збільшеного розміру статутного капіталу.

 

Від редакції

Такий висновок суду нас не дивує. Адже статути, які не оновлені відповідно до Закону про ТОВ/ТДВ, є нечинними. Починаючи з 17.06.2019 р. - пріоритет за нормами нового Закону, що важливо при прийнятті рішень учасниками з питань госпдіяльності Товариства. Реєстраційні дії без оновленого статуту вчинити неможливо (постанова ВС від 10.06.2020 р., справа №922/2200/19).

Тобто, якщо подані державному реєстратору документи суперечать закону, реєстратор відмовляє у вчиненні реєстраційної дії. Тож, навіть якби засновниця з часткою у 32% статутного капіталу не звернулась до суду з позовом про визнання протоколів загальних зборів недійсними, відповідні зміни до СК державної реєстрації би не пройшли. І саме через порушений порядок голосування та недостатню кількість голосів (протиріччя між протоколом та законом).

Отже, товариства, які не оновили статут, мають врахувати, що державний реєстратор відмовить у реєстраційній дії не через недійсний (неоновлений) статут, а через суперечність між статутом та законом. Якщо ж голосування буде відбуватись з дотримання вимог Закону, про що буде прямо вказано у протоколі, для відмови в реєстраційних діях підстави відсутні.  Хоча ситуації у регіонах України можуть бути різними.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»