• Посилання скопійовано

Первинні документи, які зберігають у Криму, слід відновити

Податковий кодекс не містять норм щодо звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів, які зберігаються на території ВЕЗ «Крим»

Первинні документи, які зберігають у Криму, слід відновити

ДФСУ у листі від 07.09.2016 р. №19342/6/99-99-15-02-02-15 нагадує, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пп. 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності.

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

При цьому, податківці зауважують, що норми Податкового кодексу не містять положень щодо звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів, які зберігаються на території вільної економічної зони «Крим».

Отже,  відповідно до п. 44.5 ПКУ платник податків повинен забезпечити відновлення та надання контролюючому органу зазначених вище документів.

Порядок дій у разі втрати первинних документів визначено пунктом 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

Незабезпечення платником податків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 46 ПКУ строків тягне за собою накладення штрафу у розмірах, визначених п. 121.1 ПКУ (510 грн, за повторні дії протягом року - 1020 грн).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»