• Посилання скопійовано

Податкове планування — не розкіш, а необхідність: «7 хвилин» з Катериною Проскурою

Поговоримо про те, чому податкове планування є потрібним та важливим



Давайте подивимось на визначення поняття «податкове планування». Податки, як і інші платежі, які здійснює підприємство, інші витрати, які несе підприємство у зв’язку зі своєю діяльністю, є складовою витрат (якщо говорити про формування доходу і фінансового результату підприємства), а також складовою вихідного від’ємного фінансового потоку, якщо планувати грошові потоки. Отже, щоб сформувати фінансовий план, ефективно управляти фінансовими потоками підприємства, податки є складовою витрат. Тому ми попередньо повинні планувати їхню суму, знати скільки їх буде, в який час вони повинні бути сплачені, щоб розподіляти свої грошові кошти найбільш ефективним способом.

Основні завдання податкового планування:

  1. завчасно знати розміри податків і планувати фінансові потоки;

  2. порівнювати планові та фактичні податкові платежі;

  3. аналізувати податкове навантаження та управляти податками.

Часто податкове планування ототожнюють з оптимізацією податків. Насправді це дещо різні поняття. Податкове планування є складовою оптимізації податків, але воно направлене на те, щоб попередньо розрахувати суму податків.

На слайді ви бачите приклад форми бюджету податків.

Отже, всі розрахунки можуть бути в системі бюджетування підприємства. Усі вони зводяться до одного - до того, що ми визначаємо, які податки сплачує підприємство за видами платежів і в які терміни їх потрібно буде сплачувати. Далі, коли ми розуміємо, які планові суми податків, ми можемо аналізувати за фактом виконання цього плану. Чому це важливо? Тому що дуже важко бачити директора/керівника/власника бізнесу, який раптово дізнався, яку суму податку сплачує (ПДВ, наприклад, за якийсь місяць). Дізнався тоді, коли вже нічого неможна зробити. Тому ще одне завдання податного планування — завчасно розуміти проблеми, які виникли з податковим навантаженням, щоб мати якийсь ще період для виправлення ситуації. Як з ПДВ, наприклад. Це не є прерогативою великого бізнесу. Це малий, середній бізнес, також якщо рахують свої кошти, хочуть розвиватися, рахують ПДВ не 20-ого числа і не 15-ого числа наступного місяця. Рахують ПДВ, наприклад, 25-ого, 27-ого числа місяця, який ще не закінчився. Для чого? Щоб мати ще час.

Далі коли ми аналізуємо відповідність планових показників, розмірів податкових платежів і фактичних показників, сплачуваних податків, ми розуміємо невідповідність. Чому невідповідність? Чому не ефективне наше податкове планування? Іноді сам процес бюджетування і фінансового планування звинувачують у тому, що він надто обтяжливий. Він призводить до того, що ми замість того щоб працювати, весь час плануємо, переплановуємо. Це дійсно так. Тут важко знайти таку «золоту» середину. Але ось цей аналіз невідповідності планових показників і фактичних показників, він для нас важливий. Він дозволяє показати, побачити ті ризики, які виникають в процесі діяльності. Ми планували одне, вийшло інше. І от уже за результатами аналізу відповідності фактичних і планових показників, ми приймаємо якісь рішення. І ми можемо, спираючись на це, здійснювати податкову оптимізацію, запроваджувати схеми оптимізації податків, якісь планувати собі заходи, для того щоб знизити суму податкового навантаження.

Отже, бюджет податків дозволяє нам завчасно, із деталізацією за податками і за датами, дізнатися планову суму податкових платежів.

На слайді ви бачите податковий платіжний календар, який дозволяє нам розуміти, в які дати, які податки, в якому розмірі ми будемо сплачувати.

Дуже часто підприємства, навіть, не здійснюючи податкове планування, просто малює цей податковий платіжний календар для того, щоб розуміти і орієнтуватись, в які дати податки потрібно сплачувати, щоб нічого не забути. І як раз податковий платіжний календар виконує дві функції: такого нагадувача і податкове планування.

Проте ми не обмежуємося цим. Коли ми плануємо наші суми податків, ми хочемо привести їх до якогось такого розміру, який є сумісний з життям підприємства. Для того, щоб підприємство розвивалося, мало достатню суму операційних коштів, коштів для фінансування господарської діяльності. Тому коли ми спланували, можемо врахувати податкове навантаження (як планове, так і  фактичне). А що таке податкове навантаження? Це відношення сплачуваних сум податків до якогось базису (до виручки, до собівартості). Є досить багато формул для розрахунку податкового навантаження. Наприклад, на слайді ви бачите приклади розрахунку різних видів податкового навантаження.

Ми з вами знаємо аналог навіть публічного розрахунку податкового навантаження, це показник дій для ПДВ. І далі, коли ми порахували податкове навантаження, ми уже можемо застосовувати ці славнозвісні схеми оптимізації податків, які в цілому можна поділити на внутрішні і зовнішні. Якщо ми говоримо про зовнішні, тоді виникає дуже багато питань (в тому числі, наприклад, щодо план BEPS). Ми всі хочемо великий бізнес, хочемо розвиватись та процвітати, а на сьогодні потрібно звертати увагу на в тому числі й міжнародні заходи боротьби з розмиванням податкової бази.

План BEPS:

Крок 1. Цифрова економіка.

Крок 2. Гібридні інструменти.

Крок 3. Правила КІК.

Крок 4. Відсоткові витрати.

Крок 5. Несприятливі податкові практики.

Крок 6. Зловживання конвенціями.

Крок 7. Постійні представництва.

Крок 8. ТЦО: нематеріальні активи.

Крок 9. Ризики і капітал.

Крок 10. Операції з підвищеним ризиком.

Крок 11. Збір і аналіз інформації: методологія.

Крок 12. Розкриття схем податкового планування.

Крок 13. ТЦО: документація.

Крок 14. Вирішення спорів.

 

Важливо❗

1. Податкові платежі слід розраховувати завчасно – так плануватимемо необхідні фінансові ресурси на їх сплату.

2. Податкове планування має бути оформлено документально та вбудовано в систему бюджетів.

3. Розраховуємо плановий рівень податкового навантаження та порівнюємо з бажаним.

4. Готуємо вихідну інформацію для розробки заходів з управління податковим навантаженням.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»