• Посилання скопійовано

Перевищили витрати майбутніх періодів – як виправити: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Розглянемо на прикладі, як бути у разі перевищення витрат майбутніх періодів



У кого витрат було забагато, щоб не показувати збитки, вони відправляли Дт 39, а Кт, наприклад, 631. Давайте все ось це, що у вас було у минулому, було забагато на 100. Це було у 2016-2017 роках. Зараз ми схаменулися, вже нормальні фінрезультати пішли, та ми би хотіли це діло згадати. Крім того, у вас висить сальдо дебетове 39, це є актив. А, насправді, це не є актив для засновників, цього немає вже. Його би дуже хотілося зробити Кт 39, а Дт, наприклад, 92. А не можна...

Чому? Тому що П(С)БО 16 говорить чітко, коли витрати можуть "жити" у витратах. Або тоді, коли доходи, у зв’язку з якими вони виникли (це якщо собівартість) або витрати періоду (за який вони виникли і нараховані). Тому час вже втрачений. Однозначно ми маємо списати Дт 39. І ось тут наша проводка буде залежати від того, чи хочемо ми уточнити минулий період.

Якщо ви не хочете уточняти минулий період, то ви втратите ці витрати. Тому що, якщо ви не подаєте за минулий період і нічого не уточнюєте, ви зробите Дт 44 Кт 39 на суму 100. Робите таку проводку, можете її зробити хоч сьогоднішнім днем (хоча все-таки правильніше 31 грудня 2018 року, щоб баланс був правдивий). І ви ось цей 39-ий спишете. Він потрапить на 44-ий і ви зробите як виправлення помилки.

Що з фінзвітністю? Коли ви будете подавати її за 2018 рік, сальдо вхідне з Дт 39 приберете 100, з пасиву, власного капіталу, нерозподілений прибуток зменшите на 100. Тобто вхідне сальдо у вас буде не відповідати тому, що було на кінець минулого року. І це нормально, є причина виправлення помилки. Але ви цих 100 поховали для об’єкта оподаткування. Це був перший варіант.

Другий варіант. 100 - це 100 млн і вони були у 2017 році. Ви визнаєте, що помились. Будемо подавати уточнюючу декларацію. У цьому ніякої біди немає. Чому ми так боїмося уточняти? Через ВП в складі поточної, треба обережно заповнити виправний блок, щоб вам лягло на картку платника податку. Я не люблю його заповнювати, люблю через уточненку. Чому? Бо ви уточненку берете за тою формою, яка є станом на сьогодні і заповнюєте її такою, якою вона б була, якби помилки не було. Тобто помилитися шансів практично немає. Просто заповнюєте як має бути, до неї додаєте фінзвітність, звичайно, бо вона змінилася. І подаєте звичайну уточненку, тобто звичайну декларацію. Але при цьому просто ставите хрестик вгорі «уточнююча».

Все, подали. Проводку яку робимо? Зовсім іншу. Перше, це ми зробимо Дт 44 Кт 39, 100-18=82. Чому 82? Тому що, коли ми 100 не показали у витратах, вони нам завищили об’єкт оподаткування, а отже і завищили податок на прибуток. І тому далі ми будемо робити так: Дт 641 (18) Кт 39 (18). Тобто по кредиту ми 39-ий закриваємо на 100, Дт 44 і Дт 641. Це є податок на прибуток. Чого ми його показуємо в дебет? Тому що уточненку ж подамо і наш податок на прибуток, який був завищений, зменшимо.

 

Важливо❗

1. Залежно від класифікації витрат (собівартість чи витрати періоду) визначається дата відображення їх в бухобліку.

2. Іноді «зайві» витрати поточного періоду відносять на витрати майбутного періоду (рах. 39), що є помилкою.

3. «Згадати» невраховані у минулому витрати можна лише шляхом виправлення помилки, тобто через нерозподілений прибуток.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»