• Посилання скопійовано

Якими електронними документами можуть скористатися українці?

Зараз в Україні можна відмовитись від деяких папірців, скориставшись натомість електронними документами. Це ID-картка, закордонний паспорт, водійське посвідчення, студентський квиток, автоцивілка та туристична страховка

Якими електронними документами можуть скористатися українці?

Сьогодні ми спостерігаємо не на словах, а на практиці перехід до електронного документообігу в повсякденному житті. Діджиталізація торкнулась найболючіших сфер для українців – державних та страхових. Бо кожен не з чуток знає про величезні черги та силу-силенну довідок, ксерокопій, які необхідно зібрати, щоб отримати ту чи іншу послугу. Відтепер, маючи лише смартфон, можна без проблем підтвердити особистість за потреби, оплатити штрафи онлайн за порушення ПДР або злітати з Києва в Одесу на вихідні без паперового зразка закордонного паспорта. Які позитивні зміни спіткали наших громадян, розглянемо детальніше.

 

Електроні документи, які вже працюють в Україні

Проєкт «Цифрова держава» поступово масштабується. Лише в е-сервісі публічних послуг «Дії» зареєстровано понад 2 мільйони постійних користувачів. Українцям доступні такі е-документи:

  • ID-картка та закордонний паспорт. Подорожувати потягом чи літаком в межах батьківщини дозволено, маючи лише електронні зразки документів. Пластик та «книжечку» можна залишити вдома. Електронний ID приймається на поштових відділеннях, у магазині АТБ та при бронюванні готелю (лише мережа Reikartz).
  • Водійське посвідчення. Водії можуть керувати авто чи іншим ТЗ без фізичних водійських прав та техпаспорта. Перевірка поліцією належного стану документів проходитиме за онлайн-запитом до реєстру.
  • Студквиток. Студенти також можуть посвідчити особу з телефона. Це комфортно при пільговому проїзді в транспорті, наприклад.

Що стосується сфери страхування, тут можна виділити:

  • Електронну автоцивілку. Вона працює ще з 2018 року. Автовласники можуть в режимі онлайн, не відвідуючи офіс страхової компанії, оформити поліс. Цифрова автоцивілка не потребує друку, бо вона автоматично фіксується у загальнодоступній базі МТСБУ та підтягується в додаток «Дії».
  • Туристичну страхову онлайн. Страховка для мандрівників за кордон також існує онлайн. Тепер не потрібно брати на відпочинок папірці та боятись їх загубити – поліс надійно зберігається на email.

Якщо з отриманням державних послуг все ясно, то вибір якісного поліса повністю залежить від страхувальника. Допомагають у цьому агрегатори. Так, порівняння страхових і банківських послуг дає перевагу, бо ви бачите не тільки загальні опції, а і рейтинг страховика.

У проєкті: наразі чекаємо на запуск страховки «Зелена карта» онлайн.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»