• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 грудня

Нові рахунки для сплати податків та ЄСВ (вже з 3 січня); план-графік перевірок ФСС на 1 кв. 2020 року; скасування книг обліку для ФОП (прийнято за основу закон); нові підстави для звільнення працівників та зміни до порядків роботи з РРО, а також робота та відпочинок на свята. Про все це (та багато іншого) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 грудня

Увага! Нові рахунки для сплати податків та ЄСВ
Нагадуємо, що з 1 січня 2020 року (а фактично з 3 січня, коли почне працювати Держказначейство) почнуть діяти нові рахунки за стандартом ІBAN:

  • Для сплати податків та зборів. На сайтах територіальних органів Казначейства вони почали з’являтися 20 грудня. Поки що їх немає лише для Донецької та Чернівецької областей. Зате повний перелік нових рахунків для державного і місцевого бюджетів вже є на сайті самого Держказначейства;
  • З єдиного соцвнеску. Станом на 21.12.2019 р., нові рахунки оприлюднені для 15 областей та Києва. Ознайомитися з ними можна тут. Кошти, сплачені платниками з 03.01.2020 р. на старі рахунки 3719 не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження;
  • СЕА ПДВ й СЕА РП та СЕ. Про це розповідали полтавські податківці. Але за реквізитами слід звертатися до ДПС.

Кого перевірить ФСС на початку 2020 року?
Нагадуємо, що з березня 2019 року відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. З того часу квартальні плани-графіки перевірок розміщуються на веб-порталах ФСС в областях та місті Києві. На 2019 рік їх дивіться тут.

21 грудня всі регіональні управління Фонду соцстраху та Фонд у м. Києві оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2020 року. Ознайомитися з ними можна тут.

Увага! Оновлена декларація з податку на прибуток набрала чинності
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 14.11.2019 р. №481 затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток. Її приводять у відповідність до чинних норм ПКУ. Зокрема, внесено зміни до додатку РІ, ПН, ВП та впроваджено новий додаток – ПП (щодо податкових пільг). Про це ми писали тут.

20 грудня цей наказ було опубліковано в «Офіційному віснику України» №98/2019. А отже, вперше за оновленою декларацією з податку на прибуток слід буде звітувати:

  • платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2020 року;
  • платникам з річним звітним періодом – за 2020 рік.

Проте роз'яснення ДПС щодо цього поки що немає.

Книги обліку для ФОП скасують, а Е-кабінет поліпшать
20 грудня 2019 року депутати прийняли в першому читанні законопроект №2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців». Документом передбачається, що:

  • «єдинники» I-II груп та III групи, які не є платниками ПДВ, а також фізособи-«загальносистемники» будуть вести книги обліку за власним бажанням;
  • ведення Книги обліку доходів і витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) залишиться обов’язковим;
  • реєстрація книг для ФОП-«єдинників» буде скасована;
  • зміняться правила роботи Е-кабінету платника податків.

З нашим аналізом законопроекту можна ознайомитися тут.

Незабаром можуть з'явитися нові підстави для звільнення працівників
У ВРУ зареєстровано законопроект №2584 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення». Ним пропонується надати можливість розривати трудовий договір власнику у разі:

  • закриття/припинення власної справи фізособою – підприємцем;
  • невиконання розпоряджень роботодавця або порушення трудових обов'язків, визначених трудовим договором, якщо до працівника за це раніше застосовувалося дисциплінарне стягнення;
  • відсутності на роботі протягом робочого дня без поважних причин;
  • порушення обов'язку нерозголошення комерційної таємниці;
  • втрати довіри до працівника, попередивши його про майбутнє звільнення в розумні строки тощо.

У разі прийняття цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію через місяць з дня, наступного за днем його опублікування. Про це читайте тут.

Ще 5 важливих змін, які можуть відбутися у 2020 році
Мінекономрозвитку оприлюднило проект Плану дій щодо підвищення позиції України в рейтингу Світового банку «Ведення бізнесу» («Doing Business») (завантажити).

Ним, серед іншого, передбачено:

  1. скасування повідомлення про оформлення працівника при прийнятті на роботу. У І кварталі 2020 року МЕРТ та Мінфін повинні будуть внести зміни до КЗпП, Закону №755, а також скасувати Порядок №413;
  2. розроблення та прийняття Мінфіном у III кварталі 2020 року нормативно-правових актів щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО та порядку функціонування єдиного рахунку;
  3. визначення прозорих критеріїв блокування ПН та РК, пом’якшення вимог до форми і реквізитів ПН та спрощення форми звітності з ПДВ. Відповідні зміни у II кварталі 2020 року має внести Мінфін;
  4. спрощення умов застосування РРО для мікро та малого підприємництва. Мінфін та Мінекономіки мають розробити та подати на розгляд КМУ та подальше супроводження у ВРУ проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів»;
  5. скасування передрейсових та післярейсових медоглядів водіїв транспортних засобів. У I кваталі 2020 року Мінінфраструктури має розробити та внести на розгляд КМУ відповідний проект Закону.

З 14 грудня діє новий Порядок прийняття рішень комісіями ДПС щодо заблокованих ПН/РК
Cвого часу Окружний адмінсуд м. Києва зазначав, що ДПС має приймати рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у порядку, визначеному Мінфіном.

З огляду на це, Наказом від 12.12.2019 р. №520 Мінфін затвердив новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. 14 грудня 2019 року він набрав чинності.

До речі, нещодавно усіх порадувала новина про те, що критерії блокування ПН/РК суд скасував. Але в коментарях до неї багато платників ПДВ говорили, що блокування насправді продовжується.Чому так відбувається? Читайте в офіційній відповіді ДПСУ.

Що цікавого для «єдинників»?

  • По-перше, реєстраційні документи (зокрема, заяву про застосування спрощеної системи) тепер можна подавати в електронній формі. ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • По-друге, податківці повідомили, що юрособа, яка використовує систему LiqPay для прийому платежів в мережі Інтернет, отримує виручку в безготівковій формі. Тому вона може застосовувати спрощену систему;
  • По-третє, міністр фінансів Маркарова розповіла, яку будуть боротися зі схемами з ФОП (тобто оформленням найманих працівників як підприємців).

Чотири нові аналітики від редакції

  1. У грудні 2019 року, як і раніше, платникам ПДВ, які здійснюють як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції, доведеться зробити перерахунок, передбачений ст. 199 ПКУ. Як саме він робиться та відображається в декларації, читайте у статті;
  2. З дати набрання чинності Закону про валюту НБУ обіцяв повернути обмеження у використанні корпоративної картки. І дотримався своєї обіцянки. Але це викликало стільки запитань від читачів, що ми не могли не розглянути діючі правила докладно. Про нові обмеження у використанні корпоративної картки читайте тут;
  3. Для чого провадять перерахунок ПДФО? Коли та як робити такий перерахунок? Як відобразити його в бухобліку та звітності? Про все це ми розповіли тут;
  4. Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у 2020 році.

Інші новини

  1. На платників акцизу чекають зміни в роботі СЕА РП та СЕ. 18 грудня ВРУ прийняла в цілому законопроект №2317. Ним удосконалено роботу СЕА РП та СЕ та спрощено умови ліцензування для операцій з пальним.
  2. Працівники зможуть обирати будь-які банки для виплати зарплати. За словами міністра КМУ Д. Дубілета, бухгалтер зможе формувати одну відомість для всіх співробітників, незалежно від банку. А далі вже банк, який обслуговує підприємство, автоматично розкидатиме гроші, куди потрібно.
  3. Незабаром для роботодавців спростять військовий облік. За словами того ж Дубілета, за законом великі компанії повинні мати спеціальних співробітників, які ведуть облік військовозобов'язаних. Він розраховує, що незабаром Уряд внесе зміни, аби військкомати не мучили бізнес своїми запитами.
  4. Кабміну пропонують відновити виплати для догляду за дитиною до 3-х років. У Верховній Раді зареєстровано проект постанови щодо звернення до КМУ з питанням відновлення виплати допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Насамкінець – про новорічно-різдвяні вихідні
Нагадуємо, що цього тижня будемо мати вихідний день у середу, 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). А за ним – довгі новорічно-різдвяні вихідні: чотири дні з 29 грудня по 1 січня, потім два робочі дні (2-3 січня) та знову чотири вихідні (з 4 по 7 січня).

Звісно, все це, якщо ваш роботодавець дослухається рекомендацій Кабміну. У такому разі за ці довгі вихідні потрібно буде відпрацювати у суботи – 28 грудня та 11 січня.

Більше про це (а також про те, як працюватимуть банки, Казначейство тощо) дізнавайтесь тут.

Зверніть увагу! 31 грудня має бути операційним днем для реєстрації ПН та РК з датою складання з 1 по 15 грудня, але краще не затягувати та зареєструвати їх до 28 грудня включно.


До зустрічі вже у новому році!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»