• Посилання скопійовано

Трудові спори хочуть вирішувати по-новому: законопроєкт від Мінекономіки

Оприлюднено законопроєкт зі змінами до КЗпП щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів. Зокрема, пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість проведення процедури медіації у сфері трудових відносин

Трудові спори хочуть вирішувати по-новому: законопроєкт від Мінекономіки

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів". 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

 

Що пропонується?

1. Визначити на законодавчому рівні предмет та сторони індивідуального трудового спору. Зокрема, у новій редакції буде викладено розділ XV "Індивідуальні трудові спори" КЗпП.

2. Закріпити на законодавчому рівні можливість проведення процедури медіації у сфері трудових відносин

Медіацією у сфері трудових відносин є добровільна, конфіденційна, позасудова процедура врегулювання індивідуального трудового спору шляхом переговорів між його сторонами за допомогою одного або декількох меідаторів.

Процедура медіації здійснюватиметься за взаємною згодою сторін індивідуального трудового спору. Для цього сторони індивідуального трудового спору укладатимуть з медіатором (медіаторами) договір про медіацію.

3. Оновити строки звернення до місцевих судів за вирішенням індивідуальних трудових спорів.

Згідно з оновленою ст. 225 КЗпП, працівник зможе звернутися до місцевого суду з позовом про:

  • вирішення індивідуального трудового спору, в тому числі щодо незаконного, на його думку, припинення трудового договору, в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав;
  • стягнення належних йому сум зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат протягом року з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про таке порушення.

Якщо сторонами індивідуального трудового спору була ініційована процедура медіації, однак мирова угода за її результатами не була укладена, вони зможуть звернутися з заявою про вирішення індивідуального трудового спору до місцевого суду у місячний строк, з дня отримання акту про відмову сторін від підписання мирової угоди, складеного медіатором (медіаторами).

4. Ліквідувати такий орган, як комісія по трудових спорах, яка є обов'язковим органом досудового розгляду, у випадках, передбачених КЗпП.

Як зазначено у пояснювальній записці, наявність такої комісії не сприяє забезпеченню права особи на захист у сфері трудових відносин повною мірою, враховуючи можливий тиск на комісію зі сторони роботодавця, а також ставить в нерівні умови працівників, порівняно з іншими працівниками, які працюють на підприємствах, де комісія по трудовим спорам не створюється та які, маючи аналогічний трудовий спір, можуть вирішити його одразу в судовому порядку.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»