• Посилання скопійовано

З 21 серпня діє змінена Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

В Інструкції з'явилися норми щодо пільгового порядку сплати ЄСВ для членів фермерських господарств та застосування ФОПами-роботодавцями ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю

З 21 серпня діє змінена Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін наказом від 10.06.2020 р. №283 (зареєстрований в Мін'юсті від 07.08.2020 р. за №758/35041) вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, тепер в Інструкції передбачено:

1. Право бути платниками ЄСВ підприємствам, установам, організаціям, фізособам, які використовують найману працю, військовим частинам та органам, які виплачують грошове забезпечення, допомогу з тимчасової непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства для осіб, які доглядають за дітьми, хворими на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги на належне пенсійне забезпечення, державну допомогу у разі, якщо такі діти не визнані в установленому порядку дітьми з інвалідністю.

2. Застосування фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю.

3. Сплату ЄСВ за іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби, з метою зарахування зазначеного періоду до страхового стажу іншого з подружжя.

Для платників, зазначених у пп. 7 п. 1 розділу II цієї Інструкції, ЄСВ для непрацюючого іншого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном за місцем довготермінового відрядження такого працівника, встановлюється в розмірі 22% на суми мінімальної заробітної плати, затвердженої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, що діє на день нарахування. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. У разі коли період, за який нараховується ЄСВ, становить менш як один календарний місяць, єдиний внесок розраховується у розмірі, пропорційному до кількості календарних днів місяця, за який сплачується такий внесок.

4. Встановлення пільгового порядку сплати єдиного соцвнеску для членів фермерських господарств.

В Інструкції прописано, що для платників, зазначених у пп. 6 пункту 1 розділу II Інструкції, останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому платник втратив статус члена фермерського господарства, набув статусу особи, яка підлягає страхуванню на інших підставах, звільненого від сплати єдиного внеску.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання звіту із зазначенням типу форми "ліквідаційна".

5. Уточнено порядок стягнення заборгованості з платників

Так,  у випадку, передбаченому абзацом другим п. 3 Розділу VI (дані документальних перевірок свідчать про донарахування ЄСВ органами доходів і зборів), вимога про сплату боргу (недоїмки) приймається відповідним органом доходів і зборів протягом 15 (раніше 10-ти) робочих днів з дня, що настає за днем вручення платнику акта перевірки, а за наявності заперечень платника єдиного внеску до акта перевірки приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

А у випадках, передбачених абзацами третім та/або четвертим п. 3, вимога про сплату боргу (недоїмки) надсилається (вручається) платникам, зазначеним у пп. 1 - 7 пункту 1 розділу II Інструкції, протягом 20 (раніше 10) робочих днів, що настають за календарним місяцем, у якому виникла, зросла або частково зменшилась сума недоїмки зі сплати єдиного внеску (заборгованість зі сплати фінансових санкцій).

6. У новій редакції викладено додаток 2 до Інструкції "Повідомлення-розрахунок", а також підкориговано ще кілька додатків. А саме:

  • у додатках 4 - 7 слово "МФО" виключено;
  • у додатках 6 та 7 слова "відповідному органі Казначейства" замінено словом "Казначействі";
  • у додатках 11 - 18 слова "код банку," виключено.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

UPD_21.08.2020

Наказ №283 було опубліковано в Офіційному віснику від 21.08.2020 №65. Тому зміни до Інструкції діють саме з 21 серпня.

***

Читайте також: Інструкція про сплату ЄСВ оновлена: що змінилося?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»