• Посилання скопійовано

Реєстрація права оренди на невитребувані (нерозподілені) земельні ділянки: які особливості?

Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням

Реєстрація права оренди на невитребувані (нерозподілені) земельні ділянки: які особливості?

ЮРЛІГА розповідає, що у Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Хмельницький) роз'яснили, у чому полягають особливості реєстрації права оренди на невитребувані (нерозподілені) земельні ділянки.

Стаття 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» встановлює, що:

  • нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю);
  • невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається в договорі оренди земельної ділянки.

При цьому договори оренди невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок повинні відповідати вимогам законодавства, у тому числі містити істотні умови, передбачені ст. 15 Закону «Про оренду землі» (дата укладення, строк дії тощо).

До 01.01.2019 повноваженнями щодо передачі в оренду невитребуваних земельних ділянок були також наділені районні державні адміністрації (щодо земельних часток (паїв), що знаходяться за межами населених пунктів). Проте зараз – це повноваження виключно сільських, селищних, міських рад, зокрема щодо продовження або припинення договорів, укладених районними державними адміністраціями до 01.01.2019.

Державна реєстрація права оренди на такі земельні ділянки здійснюється без державної реєстрації права власності на них у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Припинення права оренди на невитребувані (нерозподілені) земельні ділянки, надані в оренду, проводиться без подання відповідної заяви заявниками одночасно з державною реєстрацією права власності на відповідну земельну ділянку.

Така норма передбачена в статті 30 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та діє з 16.01.2020.

Якщо ж право власності на невитребувану (нерозподілену) земельну ділянку зареєстроване до 16.01.2020, а право оренди не припинене, то здійснити таку реєстраційну дію можна за зверненням заявника.

Також передбачено, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку, він буде вважатися таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду буде передана у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд зможе визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

Протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), заборонено передачу її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»