• Посилання скопійовано

В Україні буде створено Бюро фінансових розслідувань: прийнято за основу закон!

2 жовтня нардепи підтримали в першому читанні проект Закону №1208-2 «Про Бюро фінансових розслідувань»

В Україні буде створено Бюро фінансових розслідувань: прийнято за основу закон!

2 жовтня на вечірньому засіданні Верховна Рада розглянула проект Закону «Про Бюро фінансових розслідувань» (№1208) та альтернативні № 1208-1 і 1208-2.  Про ці проекти ми раніше писати тут. Зокрема, зазначали, що Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  рекомендував Раді прийняти за основу саме альтернативний проект Закону №1208-2.

Нардепи вирішили прислухатися і 270-ма голосами "за" підтримали в першому читанні за основу проект Закону «Про Бюро фінансових розслідувань» №1208-2.

Ним передбачається cтворення Бюро фінансових розслідувань, як центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України.

За законопроектом, Бюро фінансових розслідувань розслідувань складатиметься з центрального апарату та територіальних управлінь, зареєстрованих як юридичні особи публічного права.

Загальну кількість працівників встановлюватиме Кабінет Міністрів України і може змінюватись його рішенням на підставі звіту керівника Бюро фінансових розслідувань. Передбачається можливість переходу колишніх працівників податкової міліції на службу до Бюро фінансових розслідувань розслідувань на загальних підставах за результатами проведення конкурсу.

Законопроект не передбачає ліквідацію будь-яких підрозділів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, але до Бюро фінансових розслідувань переходять повноваження щодо розслідування економічних злочинів.

Передбачається віднести до основної підслідності Бюро фінансових розслідувань кримінальних правопорушень детективами Бюро фінансових розслідувань за 25 статтями Кримінального кодексу (статті 204, 205, 205-1, 206, 206-2, 209, 209-1, 210, 211, 212, 212-1, 218-1, 219, 220-1, 220-2, 222-1, 223-1, 223-2, 224, 229, 231, 232, 232-1, 232-2, 233 КК), додаткової підслідності – 5 статей (статті 192, 200, 216, 358, 366), а також досудове розслідування за статтею 222 КК (якщо розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в тисячу п'ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений законом на час вчинення злочину).

Бюро фінансових розслідувань здійснюватиме самостійне проведення оперативно-розшукової діяльності, фізичний захист будуть надавати органи національної поліції.

На думку законотворців, прийняття Закону призведе до більш ефективної діяльності правоохоронних органів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави та її економічної безпеки, і як наслідок, зменшення тіньового бізнесу в Україні та збільшенні надходжень податків та зборів, оптимізації структури правоохоронних органів, матеріально-технічної бази та скорочення загальної кількості працівників, що протидіють злочинності у сфері фінансів.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступним за днем його опублікування, крім положень пунктів 3, 5, 7, 9 Розділу VI цього Закону, які наберуть чинності через три місяці з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»