• Посилання скопійовано

З’явився проект форми попередження про трудові порушення

На сайті профспілок з’явився текст проекту наказу МЕРТ щодо форми попередження роботодавців про трудові порушення. Як очікується, воно буде застосовуватися під час перевірок роботодавців з питань праці

З’явився проект форми попередження про трудові порушення

Нагадуємо, що 2 лютого 2020 року набрав чинності Закон №378, яким внесено зміни до ст. 265 КЗпП щодо розміру та правил застосування штрафів за порушення трудового законодавства. Ці зміни ми докладно розглядали тут.

Зокрема,  за неоформлених працівників/зарплату «в конвертах» та за недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам спочатку до роботодавців-«єдинників» І-ІІІ групи застосовуватиметься попередження.

Держпраці у роз’ясненні заявила: до затвердження в установленому порядку форми попередження фінансові санкції, передбачені абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП, не застосовуються.

 

І ось на сайті СПО профспілок з’явився проект наказу МЕРТ (завантажити). 

Цей проект містить форму такого попередження!

 

Але в пояснювальній записці до цього проекту зауважено, що за новим Порядком №1132, крім акта та припису, інспектор з праці має ще заповнювати та надавати попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Тобто ця форма має надаватися всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань.

В поточних умовах без затвердженої форми попередження порядок оформлення результатів перевірок працює не повністю. Тому штрафи за порушення трудового законодавства застосовуються не правомірно. Не чітко, але про це йдеться й у пояснювальній записці до проекту. Зокрема, в ній наведена така фраза: «Наразі форма попередження не визначена, що унеможливує забезпечення реалізації ст. 265 КЗпП».

Держпраці у роз’ясненні наголошувала тільки на неможливості застосування фінштрафів за абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Але у суді можна буде доказати свою правоту й щодо інших видів штрафів, оскільки Порядком №1132 не встановлено випадків, коли попередження виписується, а коли – ні.

 

Зміст попередження

Сама форма попередження має загальну інформацію та таблицю.

В загальній частині буде наводитися інформація про інспектора праці, реквізити об’єкта відвідування.

В табличній частині буде фіксуватися зміст виявленого порушення, посилання на нормативні документи, які порушено, посилання на вид відповідальності, та норми законодавства, за якими застосовується відповідальність.

 

Набрання чинності

За проектом наказу нова форма попередження має набрати чинності з дня офіційного опублікування наказу.

Про цю дату ми обов’язково повідомимо, тож стежте за нашими новинами!

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»