• Посилання скопійовано

Підприємець-«єдинник» IV групи не подав річну декларацію: наслідки

Неподання звітності на поточний рік є підставою для виключення такого ФОПа з Реєстру платників єдиного податку

Підприємець-«єдинник» IV групи не подав річну декларацію: наслідки

ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників єдиного податку IV групи – фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) на наступне.

Реєстрація ФОП платниками єдиного податку IV групи є безстроковою.

Підстави для анулювання такої реєстрації визначені п. 299.10 ПКУ.

Якщо ФОП – платником єдиного податку IV групи не подано річну декларацію з єдиного податку відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ, то це є підставою для виключення такого ФОП з Реєстру платників єдиного податку.

За нормами пп. 298.8.6 ПКУ ФОП – платники єдиного податку IV групи, які у податковому (звітному) періоді не забезпечили дотримання сукупності умов перебування на IV групі єдиного податку, зокрема не подали річну декларацію, зобов’язані:

  • сплатити у поточному році єдиний податок у розмірі, що розраховується виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на IV групі платників єдиного податку;
  • з наступного податкового (звітного) кварталу перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку ІІІ групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява про такий перехід подається ФОП – платником єдиного податку IV групи не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому не забезпечено дотримання сукупності умов.

Аналогічні наслідки і для ФОП – платників єдиного податку IV групи при добровільній відмові від IV групи єдиного податку. Групу єдиного податку, до якої переходить такий ФОП, у цьому випадку можна обирати самостійно (пп. 298.8.7 ПКУ).

Повторно ФОП може бути включений до IV групи платників єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку IV групи.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»