• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» не веде Книгу обліку: які наслідки?

До фізосіб-«єдинників», які не ведуть або ведуть з порушенням Книги обліку, застосовується адмінштраф від 5 до 8 нмдг

Фізособа-«єдинник» не веде Книгу обліку: які наслідки?

ДФС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до пп. 296.1 ПКУ платники єдиного податку першої – третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 – 296.1.3 ПКУ.

Згідно з абз. 1 пп. 296.1.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма Книги обліку, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги обліку, у разі обрання способу ведення Книги обліку у паперовому вигляді.

Платники єдиного податку третьої групи (фізособи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат  такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги обліку (пп. 296.1.2 ПКУ).

Форми Книг обліку та порядки їх ведення затверджені наказом Мінфіну №579.

Статтею 164 - 1 КУпАП встановлено, що, зокрема, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 - 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, до фізосіб – підприємців – платників єдиного податку, які не ведуть або ведуть з порушенням Книги обліку, застосовується відповідальність у вигляді адміністративного штрафу відповідно до ст. 164 - 1 КУпАП.

 

Від редакції:

Проте в цьому роз'ясненні податківці нічого не вказали про фінштраф у розмірі 510 грн, який вони завжди вказують у відповідних роз'ясненнях. Наприклад ,за  втрату фізособою – підприємцем Книги обліку до неї застосовується фінштраф у розмірі 510 грн. Про це ми писали тут. Тож при перевірках потрібно бути готовим заплатити ще й 510 грн за неведення Книги обліку. 

***

Читайте також:

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»