• Посилання скопійовано

Українських автовласників хочуть обкласти новим збором: що відомо?

У Мінінфраструктури хочуть за допомогою дорожнього збору стимулювати українців купувати екологічніші авто, тобто прив’язати ставки дорожнього збору до рівня вихлопу авто

Українських автовласників хочуть обкласти новим збором: що відомо?

Як повідомляє ТСН, у Міністерстві інфраструктури України просувають ідею повернення дорожнього збору з автовласників.

Зазначається, що вже для цього створений відповідний законопроєкт.

Так, у Мінінфраструктури хочуть за допомогою дорожнього збору стимулювати українців купувати більш екологічні авто, тобто прив’язати ставки дорожнього збору до рівня вихлопу авто. Ця пропозиція обговорювалася на засіданні Кабінету Міністрів в пакеті пропозицій щодо розвитку електрозарядної інфраструктури. Щодо розміру ставок, то вони поки не озвучувалися. 

Окрім того, той самий «дорожній збір», який хочуть реанімувати, водії і так зараз платять – він «зашитий» у вигляді частини акцизу у вартість пального. Його безпосередньо сплачують до бюджету оператори нафторинку. Більш того, Україна відмовилася від фіксованого транспортного збору в 2011 році, після скасування техогляду і перейшла на систему його стягування з реалізованого палива з кількох причин.

По-перше, зникла контрольна точка, де держава перевіряла сплату транспортного податку (під час проходження ТО). По-друге, податок в ціні палива був більш справедливим. Той, хто більше їздить – більше і платить.

Раніше величина транспортного податку залежала від кубатури двигуна і ніяк не враховувала частоту поїздок.

Додамо, що з появою на дорогах електромобілів з'явилася категорія автомобілістів, які взагалі ніяк не беруть участь в утриманні дорожньої інфраструктури. Вони не заправляються нафтопродуктами, в ціні яких і містився транспортний податок. А станом на 01.01.2021 року в Україні вже налічувалося 25 тисяч електромобілів. Очевидно, що і далі їхнє число буде зростати, тому в Мінінфраструктури і вирішили, що настав час повернути транспортний податок, як окрему позицію, тим більше, що контрольна точка перевірки його сплати знову скоро з'явиться – момент видавання документа про проходження технічного контролю автотранспорту.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ТСН

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»