• Посилання скопійовано

Неправильно оприбутковуєте та використовуєте готівку: яких штрафів чекати при перевірках?

Податківці з Офісу великих платників нагадали, які штрафи чекають у разі неправильного оприбуткування та використання готівки

Неправильно оприбутковуєте та використовуєте готівку: яких штрафів чекати при перевірках?

Офіс великих платників податків ДФСУ нагадує, що порядок ведення касових операцій в національній валюті визначений постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148 (далі – Положення №148). Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстратора розрахункових операцій без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (у разі їх використання).

За порушення норм з регулювання обігу готівки відповідно до Указу Президента України від 12.06.1995 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» застосовуються такі фінансові санкції:

  • за перевищення ліміту каси – штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день;
  • за неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування готівки – у п'ятикратному розмірі від неоприбуткованої суми;
  • за перевищення строків використання виданої під звіт готівки, а також за видачу готівки під звіт без повного звіту про раніше видані кошти – у розмірі 25% виданих під звіт сум;
  • за проведення готівкових розрахунків без надання одержувачем коштів платіжного документа (товарного чи касового чека, квитанції до прибуткового ордера тощо) – у розмірі сплачених коштів;
  • за витрачання готівки з виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших касових надходжень (крім коштів, отриманих із кас установ банків на визначені соцвиплати та виплати, що пов'язані з оплатою праці), за наявності податкової заборгованості – у розмірі здійснених виплат.

Разом з тим, за порушення норм з регулювання обігу готівки Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена також і адміністративна відповідальність, зокрема за:

  • перевищення обмеження на готівкові розрахунки (для  суб'єктів господарювання між собою – у розмірі до 10000 грн включно; з фізичними особами – у розмірі до 50000 грн включно) – штраф у розмірі від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн). У разі повторного протягом року порушення особою, яку було піддано адміністративному стягненню, – від 500 до 1000 НМДГ (від 8500 до 17000 грн);
  • несвоєчасну здачу виручки – на осіб, відповідальних за здавання виручки накладається штраф – від 17 до 80 НМДГ (від 289 до 1360 грн), за повторне протягом року порушення – від 43 до 175 НМДГ (від 731 до 2975 грн).

При цьому, до посадових осіб, які винні в порушенні порядку ведення операцій з готівкою, застосовуються штрафи у розмірі від 8 до 15 НМДГ; за ті самі дії, вчинені посадовою особою повторно протягом одного року, – штраф у розмірі від 10 до 20 НМДГ.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»