• Посилання скопійовано

Зробили річний перерахунок з ПДВ, але РК не змогли зареєструвати - їх можна включати до декларації!

Результати річного перерахунку включаються до декларації ПДВ незалежно від реєстрації РК в ЄРПН

Зробили річний перерахунок з ПДВ, але РК не змогли зареєструвати - їх можна включати до декларації!

Офіс великих платників нагадує, що річний перерахунок ПДВ є завершальною річною процедурою для платників ПДВ та проводиться відповідно до ст. 199.4 ПКУ, якщо у звітному році платник ПДВ:

  • здійснював операції, як оподатковувані ПДВ за ставками 0%, 7%, 20%, так і неоподатковувані ПДВ;
  • використовував придбані (виготовлені) товари (послуги) або необоротні активи частково в операціях, що оподатковуються ПДВ, а частково в операціях, що не оподатковуються ПДВ.

Такі платники ПДВ повинні протягом року нараховувати податкові зобов’язання виходячи з долі використання товарів (послуг), необоротних активів у неоподатковуваних ПДВ операціях, яку було розраховано за наслідками минулого року (або звітного періоду, в якому вперше почали здійснюватись як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції).

За наслідками року таким платникам ПДВ необхідно:

  • перерахувати долю використання вже за наслідками цього року;
  • відкоригувати суму податкових зобов’язань, нарахованих у поточному році, виходячи вже з нового розміру долі використання;
  • відобразити результати перерахунку в декларації з ПДВ за останній звітний період року та в бухгалтерському обліку.     

Перерахунок ПДВ не робиться, якщо в звітному році платник ПДВ:

  • здійснював або тільки оподатковувані постачання товарів (послуг), або тільки  постачання, які не оподатковуються ПДВ;
  • здійснював як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ постачання, але не використовував у них одночасно придбані товари (послуги) та необоротні активи. Тобто не використовував одні й ті ж товари (послуги, необоротні активи) частково в оподатковуваних постачаннях, а частково – в постачаннях, які не оподатковуються ПДВ.     

 Також перерахунок не проводиться при здійсненні таких операцій, як:

  • реорганізація (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб згідно з ст. 196.1.7 ПКУ;
  • постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів тощо;
  • постачання товарів/послуг у частині суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету (ст. 197.1.28 ПКУ);
  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги (ст. 197.11 ПКУ);
  • надання телекомунікаційних послуг оператором телекомунікацій у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі (ст. 197.24 ПКУ).
  • постачання товарів платником ПДВ - боржником для погашення його заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, погодженого на підставі ст. 6  Закону № 2343 (п. 46 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Податківці звертають увагу на те, що перерахунок проводиться лише по тих необоротних активах, які були придбані до 01.07.15 та використовуються частково у неоподатковуваних,  а частково в оподатковуваних ПДВ операціях (п. 42 підрозд.2 розд. ХХ ПКУ). Перерахунок по таких необоротних активах здійснюється за наслідками одного, двох, трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватись (введені в експлуатацію).  Результати перерахунку по таких необоротних активах відображаються в таблиці 3 додатку 7 до Декларації з ПДВ.

Перерахунок по необоротним активам, придбаним після 01.07.15, не робиться. По них перераховуються умовні податкові зобов’язання, нараховані згідно з ст. 199.1 ПКУ, в таблиці 2 додатку 7 до Декларації з ПДВ, але тільки за наслідками року їх придбання або зміни напрямку використання.

В декларації за останній звітний період 2018р. (грудень або IV квартал) результати річного перерахунку ПДВ відображаються незалежно від факту реєстрації РК в ЕРПН наступним чином: 

  • коригування податкових зобов’язань – в рядках 4.1 та 4.2 декларації (відповідно до ставки) зі знаком «-» або «+» та в спеціальному рядку таблиці 1 додатку 1;
  • коригування податкового кредиту, який було сформовано по необоротних активах, придбаних до 01.07.15 – в рядку 15.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»