• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №11(16) | 03.12.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №11(16) | 03.12.2018 р.

Це – одинадцятий в цьому році (і шістнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого щодо ведення касових документів.

 

Цього разу ми:

  • зупинимося на правилах обліку витрат для потреб підприємства за допомогою картки «ключ до рахунку»;
  • розповімо про наслідки для продавця, якщо покупець не знайшов фіскального чека на сайті ДФС;
  • проінформуємо про появу проекту Мінекономрозвитку щодо обов’язкового встановлення платіжних терміналів у місцях торгівлі всіма торгівцями;
  • поговоримо про готівкові обмеження при розрахунках між юрособами та фізособами;
  • нагадаємо, які податкові наслідки виникають у разі неправильного округлення розрахунків;
  • з’ясуємо, як стати учасником експерименту щодо використання гаджетів замість РРО.

Гарного вам читання!

***

Покупець не знайшов фіскального чека на сайті ДФС – чекайте на перевірку
Податківці нагадали, що у відкритій частині Електронного кабінету запроваджено сервіс перегляду чеків, які надіслано РРО до ДФС.

За допомогою цього сервісу усі споживачі можуть оперативно перевірити фактичну передачу електронної копії отриманого фіскального чека до інформаційних баз ДФС. Наявність такої копії або її відсутність в базах ДФС може свідчити про дотримання або недотримання суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства.

У разі відсутності на сайті ДФС отриманого на руки фіскального чека покупці можуть надіслати ДФС відповідне звернення. Своєю чергою, податківці на його підставі проведуть перевірку продавця.

 

Як стати учасником експерименту щодо використання гаджетів замість РРО?
Запорізькі податківці нагадали, що учасниками цього проекту є виробники (постачальники) та користувачі таких новітніх моделей програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, зокрема, удосконалених комп'ютерно-касових систем, які виявили зацікавленість щодо участі в експериментальному проекті.

Якщо суб'єкт господарювання виявив зацікавленість щодо участі в експериментальному проекті та придбав новітню модель комплексу, що включена до Держреєстру РРО, він може застосовувати її для реєстрації розрахункових операцій з урахуванням сфери застосування, визначеної Держреєстром РРО.

 

До 1 липня 2020 року всі торговці мають встановити платіжні термінали (поки проект!)
14 листопада 2018 року Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ, якою пропонується затвердити Вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) (завантажити).

За ним суб’єкти господарювання при здійсненні продажу товарів (надання послуг), включаючи товари (послуги), реалізація яких здійснюється дистанційним способом, зобов’язані поступово встановлювати платіжні пристрої або електронні платіжні сервіси.

Граничний строк запровадження платіжних терміналів – 1 липня 2020 року. Хто та коли має забезпечити їх впровадження, читайте тут.

 

Готівкові обмеження між фізособами і юрособами
По-перше, за п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою — у розмірі до 10 000 грн включно;
  • з фізособами — у розмірі до 50 000 грн включно.

По-друге, обмеження, встановлене п. 6 Положення №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

По-третє, платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

По-четверте, кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Детальніше про це (з прикладами розрахунків залежно від виду операцій) читайте в нашій аналітиці.

 

І наостанок – ще дві аналітики
Корпоративна картка чи картка-ключ? Як використовувати картку-ключ до рахунку? І що робити платникам, які використовують картку-ключ вже зараз? Про це читайте тут.

Як відображається у фіскальному чеку сума до та після округлення? Яка сума зазначається як база оподаткування ПДВ у податкових накладних? Як провести округлення щодо тютюнових виробів та алкогольних напоїв? Про це ми розповідаємо ось тут.

Великий Бухгалтерський Семінар

РРО-революція: зміни в реєстрації та застосуванні РРО, КОРО та РК
Вже 11 грудня відбудеться головна подія зими – Великий Бухгалтерський Семінар.

Тимур Алієв під час своєї лекції розповість про РРО-революцію: зміни в реєстрації та застосуванні РРО, КОРО та РК.

Та ще декілька причин стати учасником: на вас чекають шість зіркових лекторів, актуальні теми, багатопотоковий формат, розширені блоки відповідей на запитання, відеозапис семінару.

Для учасників у залі приємним завершенням дня стане комедійна вистава з Ольгою Сумською, Віталієм Борисюком та Володимиром Горянським – «Кохання-зітхання».

Всі отримають королівський подарунок – прикрасу, виготовлену ексклюзивно для учасників семінару! Поспішайте, адже кількість місць обмежена.

Приєднуйтесь до залу або ставайте online-учасником семінару.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    25.04.2024117
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024310
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012