• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №20(50) | 12.11.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №20(50) | 12.11.2019 р.

Це – двадцятий з початку 2019 року (і п’ятдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні.

За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що за планами Уряду до Держстату будемо подавати менше звітів;
  • нагадаємо, як посередникам з працевлаштування заповнити звіт за ф. №1-ПА;
  • визначимося, яку фінзвітність слід подавати неприбутковим організаціям разом зі звітом до ДПС;
  • розповімо, яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2020 році;
  • наведемо роз’яснення щодо виправлення помилок в ф. №1ДФ;
  • дізнаємося, чи потрібно подавати «єдинникам» декларацію у разі відсутності діяльності.

Гарного Вам читання!

***

 

Як посередникам з працевлаштування заповнити звіт за ф. №1-ПА?
У разі наявності у суб’єкта господарювання філій, представництв, відділень, інших відокремлених підрозділів, звіт за ф. №1-ПА подається за результатами здійснення діяльності усіх його підрозділів.

У 2019 році форма звітності №1-ПА подається щокварталу міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості не пізніше 15 числа місяця після звітного кварталу.

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший після нього робочий день.

Форма звітності №1-ПА подається в електронному  чи паперовому вигляді.

У разі якщо юрособа чи ФОП фактично не здійснювали діяльність з посередництва у працевлаштуванні звітність також необхідно подавати, але показник щодо працевлаштування буде у звіті відображено як «-». Про це ми писали ось тут.

 

Яку фінзвітність слід подавати неприбутковим організаціям разом зі звітом до ДПС?
Якщо неприбуткова організація не підпадає під критерії мікропідприємств, малих підприємств та бюджетних установ разом зі Звітом про використання доходів подаються Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річних звітів (форми №1-5).

Неприбуткові організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс).

Суб’єкти державного сектора разом зі Звітом подають такі форми фінансової звітності: Баланс (форма № 1-дс) та Звіт про фінансові результати (форма №2-дс), Звіт про рух грошових коштів (форма №3-дс), Звіт про власний капітал (форма № 4-дс), Примітки до річної фінансової звітності (форма № 5-дс).

Підтвердженням подання фінансової звітності разом зі Звітом є позначка «+» у Звіті у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності». Про це читайте тут.

 

До Держстату будемо подавати менше звітів: реформа від Уряду
За словами Д. Дубілета, Уряд ухвалив рішення скоротити 1770 посад у Держслужбі статистики на районному рівні. Частина функцій районних підрозділів буде передана на обласний рівень. Про це йдеться у Telegram-каналі міністра КМУ Дмитра Дубілета.

«Ми проводимо цю оптимізацію за рахунок скорочення підрозділів районного рівня. З урахуванням того, що більшість звітів, які компанії подають у Держстат, подаються в електронному вигляді, підтримка цих підрозділів стала недоцільною», – написав міністр.

Також в Кабміні хочуть зменшити кількість звітів, що подаються в Держстат, та спростити їх.

 

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2020 році?
Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2020 році.

Переглянути перелік можна тут>>

Станом на 11.11.2019 р. він налічує 47 звітів. Проте фахівці Держстату зауважують, що перелік ще може доповнюватися по мірі реалізації цих форм в електронному вигляді. Наприклад, у 2019 році цей перелік налічував 89 форм.

Якщо ж у вас виникне необхідність подання форми статистичної або фінансової звітності до дати її включення у цей перелік, ви можете подати її у паперовому вигляді.

 

«Єдинник» не проводив діяльності: чи подавати звітність до ДПС?
Чернівецькі податківці наголосили, що фізособи-«єдинники», які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати декларацію платника єдиного податку – фізособи – підприємця.

А от з фізособами-«єдинниками» ІІІ групи ситуація інша. Якщо вони протягом звітного періоду не отримували доходів, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

 

Зробили помилку в ф. №1ДФ: як її виправити?
Уточнююча ф. №1ДФ може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання. У разі подання уточнюючої у клітинці «Уточнюючий» проставляється відмітка.

Для виключення з розділу І одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 указати «1» – на виключення рядка.

Для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 вказати «0» – на введення рядка.

А от для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір – виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»