• Посилання скопійовано

Українці можуть працювати в Польщі без спеціального дозволу, - експерт

Конкурентність працівників з Україною в Польщі збільшується в зв'язку зі спрощенням процедури їх працевлаштування та відсутністю додаткових витрат, пов'язаних з отриманням необхідних дозволів

За інформацією Міністерства праці і соціальної політики Польщі, за період з січня до травня включно 2012 року районні управління праці зареєстрували 139972 заяв юридичних і фізичних осіб про намір працевлаштувати іноземців з країн, що не є членами ЄС. 131443 таких заяв стосуються громадян України.

Незважаючи на високі показники безробіття в Польщі у 2012 році, працевлаштуватися тут можуть навіть на 20% більше українців, ніж раніше. Така ситуація пояснюється не тільки низьким рівнем заробітної плати, що виплачується громадянам України, але й також можливістю працевлаштування без дозволу і бюрократичної тяганини, повідомив ЮРЛІЗІ координатор Ukrainian Desk у варшавському офісі ЮФ «Халас і Партнери» Максим Ференц.

Згідно з польським законодавством, без дозволу на працевлаштування можуть працювати такі категорії громадян України:

— особи, які проводять семінари, проходять стажування у польських фірмах, що виконують функції радників, або інші, пов'язані з реалізацією проектів, що фінансуються з бюджету Європейського Союзу;

— вчителі іноземних мов, які працюють у дитячих садах, школах та інших освітніх установах;

— постійні кореспонденти ЗМІ, які отримали акредитацію Міністерства закордонних справ Польщі.

І це далеко не вичерпний перелік осіб, які можуть вільно працевлаштуватися у західного сусіда України, запевняє юрист.

Незважаючи на характер роботи, яку виконуватимуть у Польщі громадяни України, без дозволу на працевлаштування можуть обійтися ті українці, які працюватимуть не більше 6 місяців протягом року, тобто сезонні працівники. Польська фірма, яка хоче працевлаштувати такого працівника, повинна лише повідомити про це відповідний районний відділ праці.

Можливість заробити на кишенькові витрати є також у студентів з України, які вчаться у польських вузах, — для них законодавчо передбачено 3-місячний термін роботи в Польщі без відповідного дозволу (на час канікул, у червні — серпні).

Незважаючи на доволі ліберальний підхід польського законодавства до працевлаштування українців, останні повинні пам'ятати про те, що відсутність необхідності отримання дозволу на працевлаштування не звільняє від візового обов'язку, зазначив М.Ференц, а відповідну роботу можна виконувати тільки на території Польщі.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»