• Посилання скопійовано

З нового року нотаріуси реєструватимуть право власності

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5037-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалювання і спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і речових прав на нерухоме майно»

Закон №5037-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалювання і спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і речових прав на нерухоме майно» передбачає, що нотаріус під час здійснення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва має доступ і користується Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Нотаріус є спеціальним суб’єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їхні обтяження» і який має печатку такого реєстратора.
Будь-які правові дії щодо нерухомого майна (відчуження, керування, іпотека тощо) відбуваються, якщо право власності або інше речове право на таке майно зареєстровано відповідно до вимог цього Закону.
Нагадуємо, що згідно з п. 172.4 ст. 172 Податкового кодексу України при укладанні договору купівлі-продажу (міни) між фізичними особами частково функції податкового агента виконує нотаріус, який посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Джерело: Криворізька центральна МДПІ

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»