• Посилання скопійовано

Угода на обробку персональних даних укладається тільки після роз’яснення її мети

При укладанні угоди на обробку персональних даних кожній людині мають роз’яснити, з якою метою це робиться.

Про це заявив голова Держслужби з питань захисту персональних даних Мін’юсту України Олексій Мервінський в ефірі «Радіо «Свобода».

«Це право вибору кожної людини — вона має право підписати (угоду. — Ред.) або має право все-таки відповідно до закону вимагати, щоб їй чітко сказали, з якою метою це робиться. У законі про захист персональних даних мета обробки — це основна складова. Якщо буде чітко сформульована мета, то відповідно до мети формулюються ті відомості, які пропонується кожному громадянинові надати про себе», — сказав він.

О. Мервінський додав, що закон також чітко передбачає, що кожна людина може внести до угоди про обробку персональних даних власні застереження. Вони можуть стосуватися різних питань, зокрема і термінів зберігання цих відомостей.

Посадовець підкреслив, що загалом у законі «Про захист персональних даних» згода суб’єкта згадується 27 разів, «тобто всі питання — тільки за згодою суб’єкта». А якщо працівникові на роботі пропонують повідомити про себе те, що викликає в нього «певні заперечення», він порадив звернутися до Держслужби з питань захисту персональних даних Мін’юсту й чітко викласти, хто, за яких обставин і які пропозиції щодо надання персональних даних зробив. «Діяльність Держслужби спрямована саме на роз’яснення прав та свобод кожного громадянина», — наголосив О. Мервінський.

Нагадаємо, що Закон України «Про захист персональних даних» набрав чинності з 1 січня 2011 року. А з 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних».

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»