• Посилання скопійовано

Яка плата за держреєстрацію нерухомого майна

Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають держреєстрації. Яка ж плата передбачена за держреєстрацію нерухомого майна?

Яка плата за держреєстрацію нерухомого майна

"Вісник. Офіційно про податки"

Статтею 182 Цивільного кодексу визначено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають держреєстрації.

Згідно з вимогами частини другої, абзацу п’ятого частини п’ятої ст. 3 Закону № 1952 речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають держреєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Держреєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Пунктом 2 частини першої ст. 10 Закону № 1952 встановлено, що нотаріус є державним реєстратором прав на нерухоме майно.

За держреєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина четверта ст. 34 Закону № 1952) (у 2017 р. — 160 грн).

Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав, та округлюється до найближчих 10 грн (абзац перший частини сьомої ст. 34 Закону № 1952).

Крім того, справляється адміністративний збір за надання інформації з Держреєстру речових прав на нерухоме майно:

  • за надання інформації, витягу в паперовій формі — 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2017 р. — 40 грн);
  • за надання інформації, витягу в електрон­ній формі — 0,0125 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (абзаци другий, третій частини шостої ст. 34 Закону № 1952) (у 2017 р. — 20 грн).

Водночас слід зазначити, що частиною восьмою ст. 34 Закону № 1952 встановлено категорію осіб, які звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації речових прав, зокрема це:

  • фізичні особи під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та оформлені до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному цим Законом;
  • громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 01.01.93 р. прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років;
  • громадяни, віднесені до 4 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 01.01.93 р. вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років;
  • інваліди Великої Вітчизняної війни, особи із числа учасників АТО, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;
  • інваліди I та II груп.

При цьому у разі невнесення плати за надання інформації або внесення її не в повному обсязі інформація фізичним та юридичним особам з Державного реєстру прав не надається (абзац третій частини другої ст. 32 Закону № 1952).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»