• Посилання скопійовано

Як нерезидентам здавати нерухоме майно в оренду

Відповідно до пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ нерухомість, що належить фізичній особі — нерезиденту, надається в оренду тільки через фізичну особу — підприємця або юридичну особу — резидента (уповноважених осіб), які виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та є його податковим агентом щодо таких доходів.

Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку. Незалежно від того, чи має фізична особа — нерезидент постійне місце проживання в Україні, здавання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог пп. 170.1.3 п 170.1 ст. 170 ПКУ, тобто через фізичну особу — підприємця або юридичну особу — резидента (уповноважених осіб).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелторы), зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до органу ДПС за місцем своєї реєстрації у терміни, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом ДПС. Термін подання податкового розрахунку визначено пп. «б» п. 176.2 ПКУ, а саме впродовж 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. За порушення порядку та/або термінів подання зазначеної інформації ріелтор несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або термінів подання податкової звітності. Відповідно до п. 119.2 ст. 119 розділу ІІ ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених термінів, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками у податковій звітності тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 грн. Ті ж самі дії, здійснені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»