• Посилання скопійовано

Підакцизний товар як витратний матеріал під час надання послуг: що з акцизом?

Підакцизний товар використовується підприємством при виконанні робіт з сервісного/технічного обслуговування та ремонту вантажно-розвантажувальної техніки як витратний матеріал. Чи оподатковуються такі оперції акцизом?

Підакцизний товар як витратний матеріал під час надання послуг: що з акцизом?

ДФС у м. Києві у листі від 27.10.2016 р. №23059/10/26-15-40-03-19 зазначила: якщо підакцизний товар використовується підприємством при виконанні робіт з сервісного/технічного обслуговування та ремонту вантажно-розвантажувальної техніки як витратний матеріал і безпосередньо реалізація цього підакцизного товару не відбувається, то така операція не є операцією з реалізації пального та, відповідно, об'єктом оподаткування акцизним податком.

Аналогічна позиція викладена у листі ДФСУ від 10.08.2016 № 17343/6/99-99-12-03-03-15Про це ми писали тут>>

Якщо ж підакцизний товар реалізується  з дотриманням умов, визначених пп. 14.1.212 ПКУ, підприємству необхідно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального.

 

Від редакції

Зауважимо, що в разі використання власних витратних матеріалів при виконанні послуг насправді якраз і відбувається реалізація таких матеріалів. Спірним питанням може бути лише документальне оформлення такої операції: де зазначати такі матеріали - у складі вартості виконаних робіт за актом про їх передачу (можливо, саме це мають на увазі податківці) чи окрем у видатковій накладній? 

На нашу думку, хоча наведене роз'яснення є лояльним для платників податків, користуватися ним можуть лише дуже сміливі. Нагадуємо також, що листи від ДФСУ мають лише рекомендований та інформаційний характер. Тому захистити від донарахування податкового зобовязання при перевірці зможе виключно індивідуальна податкова консультація, отримана згідно зі ст. 52 ПКУ, або узагальнююча податкова консультація. 

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»