• Посилання скопійовано

Покупець зменшує витрати на вартість визнаної судом заборгованості без врахування ПДВ

Лист ДПСУ від 04.05.2012 р. №7730/6/15-1215 «Щодо врахування при зменшенні витрат суми ПДВ у разі врегулювання сумнівної заборгованості»

Податкова листом №7730/6/15-1215 відповіла на запит щодо врахування при зменшенні витрат суми ПДВ у разі врегулювання сумнівної заборгованості відповідно до пп. 159.1.2 ст. 159 ПКУ, згідно з яким платник податку -- покупець має зменшити витрати на вартість заборгованості, визнану судом чи за виконавчим написом нотаріуса, у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішення суду про визнання (стягнення) такої заборгованості (її частини), або вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Водночас ст. 139 ПКУ регламентовано витрати, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку. Так, згідно з пп. 136.1.2 ст. 136 ПКУ, не включаються до складу витрат суми податку на прибуток, а також податків, установлених п. 153.3 ст. 153 та ст. 160 ПКУ, ПДВ, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником для виробничого чи невиробничого використання, ПДФО, який утримується зі сум виплат таких доходів згідно з р. IV ПКУ.

Отже, підприємство-покупець повинне зменшити витрати на вартість заборгованості, визнаної судом, без врахування ПДВ.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»