• Посилання скопійовано

ПДВ з постачання послуг нерезиденту

Наше підприємство зареєстровано як платник податку на загальних підставах, але не є платником ПДВ. 20.09.2012 р. підприємство сплатило 5000 євро за отримані послуги від нерезидента. Як відобразити у реєстрі виданих та отриманих ПН та у декларації з ПДВ (який додаток) нарахування податкового зобов’язання?

Правила обкладення ПДВ у разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника податку, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платника податку, чи будь-якій іншій юридичній особі — резиденту встановлено статтею 208 ПКУ.
Згідно з п. 208.2 статті 208 отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку (20%) на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 статті 190 ПКУ.
Пунктом 190.2 статті 190 ПКУ встановлено, що для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується у національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.
Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше (п. 187.8).
Відповідно до п. 208.4 статті 208 ПКУ податкова накладна не виписується, якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку. Форма розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг у вигляді додатка до декларації з ПДВ, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.11.11 р. №1492.

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»