• Посилання скопійовано

Пропонується реєструвати податкові накладні після реального отримання коштів за товар

Розроблено законопроект №5544, який вносить зміни до порядку реєстрації податкових накладних

Пропонується реєструвати податкові накладні після реального отримання коштів за товар

ВРУ розроблено законопроект №5544, який вносить зміни до порядку реєстрації податкових накладних. Зокрема, пропонується реєструвати податкові накладні після реального отримання коштів за товар.

Як зазначено в роз’яснювальній записці, «обов’язок реєстрації податкових накладних має бути пов’язаний лише з реальним отриманням коштів, бо інакше підприємства повинні вносити кошти, необхідні для такої реєстрації, у розмірі 20% від вартості відвантаженої продукції, хоча кошти за цю продукцію вони ще не отримали.

Правило першої події не узгоджується з ПДВ-розрахунками, і проект має пов’язати реєстрацію податкових накладних (і відповідне резервування коштів) тільки з фактичним отриманням оплат чи інших компенсацій від покупця».

Тож проектом передбачається внести зміни до ПКУ з метою спрощення умов для реєстрації податкових накладних, строк на яку починає обчислюватись не раніше фактичного отримання платником податку коштів або іншої компенсації від свого покупця, а також передбачається внести зміни до ст. 138 ПКУ, які дозволять узгодити між собою норми ПКУ та звести їх до спільного «знаменника», уникнути розбіжностей у трактуванні цих норм, а також встановити єдиний критерій по вартісному показнику для обчислення строків амортизації необоротних активів.

Одночасно було виявлено різні вартісні підходи в обчисленні строків амортизації матеріальних активів підприємства та у віднесенні матеріальних активів до категорії «основних засобів». Уряд вважає за доцільне визначити основною прив’язкою для обчислення строків амортизації саме належність чи неналежність тих чи інших матеріальних активів до категорії «основних засобів», чим самим уніфікувати підхід до цього питання.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»