• Посилання скопійовано

Чи оподатковуються ПДВ операції з продажу новозбудованих садових будинків

Державна фіскальна служба роз'яснила порядок оподаткування ПДВ операцій з продажу новозбудованих садових будинків

Чи оподатковуються ПДВ операції з продажу новозбудованих садових будинків

В індивідуальній податковій консультації від 13.07.2017 р. №1158/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянуло ситуацію:  Товариство є замовником будівництва садових будинків на земельних ділянках. Після завершення будівництва правовстановлюючі документи на новозбудовані садові будинки оформлюються на Товариство. В подальшому садові будинки реалізуються покупцям - фізичним особам, у тому числі компанії по управлінню активами.

Відповідаючи на звернення, податківці зазначають, що відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом. Перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

  • першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;
  •  перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовник.

Ці норми також поширюються на перший продаж дачних або садових будинків, а також будь-яких інших об'єктів власності, зареєстрованих згідно із законодавством як житло (житловий фонд).

Податківці вважають, що операція з постачання послуг із спорудження садових будинків для будівельної організації (надавача послуг - підрядника) є першою поставкою садових будинків відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ. Такі операції є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються за ставкою 20% незалежно від того, матеріали замовника чи підрядника використані для будівництва таких садових будинків.

Операції з подальшої передачі готових садових будинків покупцям - фізичним особам, у тому числі компанії по управлінню активами, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»