• Посилання скопійовано

Платні послуги судових експертиз: чи є право на податковий кредит?

Спектр платних послуг, які надаються державними органами, досить великий, і витрати щодо них іноді бувають суттєві. А чи оподатковуються такі послуги ПДВ та чи може їх одержувач скористатися правом на податковий кредит? Розяснює ДФСУ

Платні послуги судових експертиз: чи є право на податковий кредит?

Коментар до листа ДФСУ від 14.09.2017 р. №1948/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці роз’яснюють, що в ПКУ існує загальна норма – пп. 197.1.18, якою передбачено, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги, обов'язковість отримання (надання) яких установлюється законодавством. Саме на підставі цієї норми звільнено від оподаткування ПДВ плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо.

 

Зверніть увагу!

Звільнено від оподаткування ПДВ послуги, які одночасно відповідають умовам пп. 197.1.18 ПКУ:

  • послуги повинні надаватися органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги;
  • послуги, які надаються, повинні бути платними;
  • обов'язковість отримання фізичними і юридичними особами послуг повинна бути встановлена законодавством;
  • кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету.

 

А тепер розглянемо, як ці правила працюють на прикладі судових експертиз.

Податківці у коментованому листі зазначають, що судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також у випадках і на умовах, визначених Законом "Про судову експертизу", судові експерти, які не є працівниками зазначених установ. 

Отже, послуги судових експертиз можуть надаватися не лише державою, а й іншими особами, але тільки у випадках, коли це прямо передбачено відповідним законом. Тобто, ця умова пп. 197.1.18 ПКУ щодо звільнення від оподаткування ПДВ платних послуг, які при цьому надаються, виконується.

Але водночас податківці звертають увагу на інший факт: кошти, що отримуються науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України від платних послуг, використовуються ними для покриття витрат, що пов’язані з їх виконанням. Перерахування зазначених коштів до бюджету чинним законодавством не передбачено.

Отже, вимога, зазначена вище «кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету» в цьому випадку не виконується. А це означає, що вартість таких платних послуг від оподаткування ПДВ не звільнена і  вони підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20 %.

Звісно, що право на податковий кредит у тих осіб, які отримали ці послуги, виникає за певних всім відомих умов, зокрема:

  • науково-дослідна установа має бути зареєстрована платником ПДВ (добровільно або в обов’язковому порядку, відповідно до норм ст. 181-182 ПКУ);
  • одержувачі платних послуг самі мають бути зареєстровані як платники ПДВ;
  • надавач послуг має скласти та зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Крім цього, потрібно дотримуватися правил користування податковим кредитом, встановлених ст. 198 ПКУ та 201 ПКУ.

Зокрема, такого правила: нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду. Воно означає і наступне – право на податковий кредит у одержувача послуг буде і в тому випадку, якщо висновки експертів будуть не на його користь і суд він програє.

Наприкінці листа ДФСУ наводить приклади, які саме платні послуги судових експертиз мають оподатковуватися ПДВ за ставкою 20%.  

Це, зокрема, такі, що включені до переліку, затвердженого Постановою № 804, а саме:

  • проведення судових експертиз, обстежень і досліджень у кримінальному провадженні на замовлення підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, їх захисників, законного представника, потерпілого, його представника та законного представника;
  • проведення судових експертиз у цивільних та господарських справах, а також справах адміністративної юрисдикції (адміністративних справах);
  • на замовлення фізичних чи юридичних осіб проведення експертних досліджень із застосуванням засобів і методів судової експертизи, результати яких оформлюються як висновки експертних досліджень, надання консультацій, що потребують спеціальних знань;
  • проведення навчання (стажування) фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, з метою присвоєння (підтвердження) кваліфікації судового експерта у порядку, встановленому Законом "Про судову експертизу";
  • проведення наукових робіт та наукових і науково-технічних експертиз;
  • підготовка, видання та розповсюдження збірників наукових робіт та методичних посібників;
  • проведення науково-практичних семінарів, конференцій, симпозіумів з питань теорії та практики судової експертизи і криміналістики.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»