• Посилання скопійовано

Неоподаткована ПДВ - операція: складаємо РК до ПН, яка складена за старою формою

Складання РК до податкових накладних за старими формами завжди викликає питання. Як заповнювати реквізит «Код пільги» в розрахунку коригування, якщо у формі податкової накладної він був відсутній? Роз’яснюють податківці

Неоподаткована ПДВ - операція: складаємо РК до ПН, яка складена за старою формою

Коментар до ІПК від 27.06.2018 р. №2874/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Чому виникла проблема?

Складність складання такого РК пов’язана з тим, що у формі податкової накладної, яка діяла до 01.04.2016 р. не було передбачено зазначення в табличній частині такої податкової накладної коду пільги. 

Взагалі-то до РК, зокрема, в табличній частині, переносяться дані з податкової накладної, до якої вносяться зміни. У ній коду пільги не було. 

А оскільки РК до податкової накладної складається за формою, чинною на момент складання такого РК (і зараз в цій формі зазначення коду пільги вимагається!), постає питання: як виконати ці дві умови одночасно? 

Окрема проблема, це те, як заповнювати такий реквізит у тому випадку, якщо код пільгової операції на момент складання РК вже інший, ніж був зазначений в податковій накладній. Тобто, навіть якщо форма ПН була сучасна, це не є гарантією, що скласти РК буде просто і зручно. 

 

Що радять податківці?

Податківці нагадують, що коригування здійснюється шляхом сторнування рядків податкової накладної, показники яких підлягають коригуванню, та додаванням нових рядків з правильними показниками.

А далі поради надають різні, у залежності від дати складання такої податкової накладної. 

Якщо ПН було складено до 01.04.2016 р.:

  • у рядку, яким сторнуєється рядок податкової накладної (шляхом виведення в «0») графа 12 «код пільги» не заповнюється;
  • додається із зазначенням нового чергового порядкового номера рядок якого не було у податковій накладній, що коригується, у якому у графі 12 «код пільги» зазначається код пільги який діє на дату коригування та містить чотири цифри кодування.

Якщо ПН складено після 01.04.2016 р., але код пільги на дату складання РК змінився:

  • у рядку, яким сторнуєється рядок податкової накладної (шляхом виведення в «0») у графі 12 «код пільги» зазначається код пільги який коригується (який було зазначено у графі 9 ПН, що коригується);
  • додається із зазначенням нового чергового порядкового номера рядок якого не було у податковій накладній, що коригується, у якому у графі 12 «код пільги» зазначається код пільги який діє на дату коригування та містить чотири цифри кодування.

Читайте також: Як складати РК до ПН в залежності від причин коригування — офіційне детальне роз'яснення від ДФС

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»